Main menu

header

de Anda Postolache

Alături de soia, lintea este una dintre leguminoasele ce pot înlocui cu succes consumul de carne pe perioade mai lungi cum sunt posturile sau curele de dezintoxicare. În plus, fiind bogată în carbohidraţi ce se digeră mai greu şi intră mai târziu în sânge, este indicată şi diabeticilor, precum şi celor care vor să slăbească. Este un aliment aproape ideal, având proteine, minerale (calciu, fosfor, fier, acid folic şi vitaminele B şi C) şi fibre. Conţinutul ei caloric este: 100 g de linte uscată = 340 de calorii.

Măreşte performanţele fizice
Cercetări recente au scos la iveală faptul că persoanele care au urmat diete ce au inclus lintea au slăbit mai mult cu un kilogram decât persoanele care nu au consumat-o. De asemenea, sportivii se bucură de beneficiile acestei plante, deoarece ei pot să-şi îmbunătăţească performanţele şi să-şi crească rezistenţa fizică. La un studiu efectuat de Universitatea din Saskatchewan - Canada, la care au participat 30 de sportivi care au consumat linte în diferite combinaţii alimentare, s-a constatat că nivelul energetic al atleţilor a crescut şi ei au avut performanţe mai bune decât cei care n-au consumat leguminoasa. La primii, indicele glicemic a fost scăzut, iar cantitatea crescută de proteine le-a mărit puterea fizică.

Combate anemia feriprivă
Alte proprietăţi ale lintei: îmbunătăţeşte textura pielii (conţine foarte multe fibre, fier, complexul de vitamine B şi minerale), aliment nutritiv important în stări de convalescenţă, combate anemia feriprivă, prin fibrele solubile scade nivelul de glucoză şi colesterol din sânge şi înlătură constipaţia, prin conţinutul de antioxidanţi ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
În stările de epuizare fizică se consumă salata de linte, iar în oboseala intelectuală este recomandată sub formă de făină. În abcese se pot face cataplasme din linte fiartă în apă, strivită şi aşezată pe o pânză curată, ce se ţine pe locul afectat.

Precauţii. Trebuie să consumaţi cu moderaţie linte, adică nu în fiecare zi, altfel se va solicita prea mult sistemul digestiv. Pentru a nu se absorbi prea repede, evitaţi consumul ei în asociere cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi roşiile, ardeii, broccoli. În schimb, în aceste combinaţii ajută la asimilarea fierului. Bolnavilor de rinichi nu le este indicată!