Main menu

header

de Claudia Stan

Galiul este o plantă ce creşte pretutindeni în Europa şi este intens utilizată în medicina naturistă pentru tratarea diverselor maladii. Aceasta şi-a câştigat un loc de cinste şi în rândul plantelor aromatice, datorită gustului său extrem de plăcut.

Tratează şi hepatita
Cercetătorii au descoperit, în urma unui unui studiu efectuat într-un spital pentru persoane cu tulburări psihice, că galiul tratează cu succes stările de insomnie. Planta este utilizată atât intern, sub formă de infuzie, dar şi extern, sub formă de cataplasmă, pentru răni. De asemenea, ceaiul obţinut din frunzele plantei (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte), băut de trei ori pe zi, îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, luptând împotriva hepatitei. În plus, infuzia se recomandă şi în stările febrile, aceasta curăţând organismul de toxine.

Impulsionează aparatul circulator
Galiul conţine asperuloside, substanţe ce produc hormoni meniţi să stimuleze activitatea aparatului circulator. Acest lucru a trezit interesul industriei farmaceutice, deoarece oamenii întâmpină din ce în ce mai des probleme legate de circulaţia sângelui. Astfel, dacă vi se întâmplă frecvent să suferiţi de fenomenul mâinilor şi picioarelor reci faceţi o fiertură din patru-cinci linguri cu frunze uscate şi doi litri de apă. Adăugaţi rezultatul în apa din cadă şi staţi acolo câte o jumătate de oră.
Această plantă previne şi apariţia celulelor canceroase şi le distruge în cazul în care boala este deja instalată, în fază incipientă.

Deodorant natural
Pentru că se spune că deodorantele de zi cu zi pot provoca apariţia cancerului, este bine să vă amintiţi de trucurile pe care le foloseau bunicii împotriva mirosului neplăcut. Astfel, în unele ţări europene, femeile se clăteau cu fiertură din galium, aceasta având un efect mai puternic decât bicarbonatul, la fel de intens folosit acum ceva vreme împotriva transpiraţiei. În plus, bolile de piele şi eczemele sunt vindecate cu ajutorul acestui deodorant natural parfumat, prin băi sau comprese sterile aplicate pe locul afectat (se înmoaie compresa sterilă în fiertură) de cel puţin două ori pe zi.

Sfat! Alifia din galium se poate găsi în farmacii şi este recomandată persoanelor care au varice şi ulceraţii ale gambei.