Main menu

header

de Claudia Stan

Carmazul este o plantă originară din America de Nord. Datorită proprietăţilor terapeutice recunoscute, aceasta a fost adusă şi în Europa. Întrebuinţările sale sunt multiple, de aceea este renumită în fitoterapie.

Este printre cele mai eficiente remedii în bolile urechilor. Astfel, oreionul poate fi combătut cu ajutorul infuziei din această plantă (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte şi se consumă de două ori pe zi), ameliorând durerile. Ceaiul se bea şi atunci când glandele parotide sunt umflate şi dureroase. Mai mult, carmazul este excelent în infecţiile căilor respiratorii, ajutând la desfundarea nasului. Amigdalita, laringita, bronşita pot fi vindecate cu ajutorul decoctului din plantă - se pune o pătrime de linguriţă cu rădăcină în 200 de mililitri de apă şi se fierbe timp de un sfert de oră. Se beau câte trei căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Folositor bebeluşilor
Decoctul din carmaz poate fi întrebuinţat şi pentru uz extern, ca remediu împotriva durerilor cauzate de reumatism. Se pune un pumn de rădăcină de plantă la doi litri cu apă şi se fierbe timp de 15 minute, după care se varsă în apa pentru baie. Staţi în cadă timp de o jumătate de oră şi veţi scăpa şi de problemele limfatice şi de varice.
În farmacii poate fi găsit şi unguentul cu extract din această plantă, pe care îl puteţi folosi seara, înainte de culcare. În plus, alifia din carmaz este foarte eficientă pentru dezinfectarea rănilor, dar şi pentru bebeluşii cărora le apar primii dinţişori şi strâng foarte tare din gingii sau au tendinţa să muşte din tot ce le iese în cale.

- Respectaţi cantităţile, deoarece carmazul este un vomitiv şi un purgativ foarte puternic!
- Rădăcina se scoate din pământ la sfârşitul toamnei sau primăvara, se curăţă, se taie pe lungime, după care se pune la uscat.