Main menu

header

de Ana Trifan

Un tratament naturist împotriva chisturilor ovariene are ca scop micşorarea dimensiunii acestora până la dizolvarea lor şi corectarea dezechilibrului hormonal din organism care a dus la apariţia problemei.

Apar la toate vârstele
Ovarele sunt parte a aparatului reproducător feminin, aşezate de o parte şi de alta a uterului. În fiecare lună, acestea eliberează un ovul, care, dacă e fecundat, se implantează în uter şi se transformă în embrion. Uneori, pe suprafaţa ovarelor se pot dezvolta chisturi sau săculeţi cu lichid. Majoritatea specialiştilor în medicină sunt de acord că apariţia lor este determinată de anumite dezechilibre hormonale.
Dieta, plantele şi produsele preparate din acestea pot reduce incidenţa chisturilor ovariene, o problemă care poate apărea la femeile de orice vârstă.

Atenţie la dureri abdominale şi la sângerări!
De obicei, chisturile ovariene nu dau niciun simptom şi dispar de la sine. De altfel, multe femei află că au o astfel de formaţiune doar când fac o ecografie sau un alt tip de test medical. Dacă însă chistul începe să crească sau să se încolăcească în jurul ovarului, pot apărea dureri abdominale, sângerări şi neplăceri în momentul actului sexual.
Este foarte important ca persoanele care simt brusc o durere abdominală intensă, au hemoragii, febră sau friguri să meargă imediat la doctor. În timp ce majoritatea chisturilor ovariene nu sunt periculoase, aceste simptome pot indica o ruptură a unei astfel de formaţiuni, care poate fi tratată doar de un specialist.

Recomandările clasice pot include operaţia
Tratamentul medical clasic constă în monitorizarea atentă şi, eventual, intervenţia chirurgicală asupra chisturilor ovariene. Pe lângă acestea, medicii recomandă mai ales pastile anticoncepţionale, pentru a echilibra fluxul de estrogen şi progesteron şi a micşora formaţiunea apărută. Intervenţia chirugicală devine o opţiune atunci când chistul se măreşte, presează vezica urinară sau alte organe, ori e în pericol de a se sparge.

Principala cauză - dezechilibrul hormonal
Pentru cele mai multe femei, o monitorizare atentă şi un remediu naturist pot constitui un tratament de succes împotriva chisturilor. Subliniem, în afara cazului în care medicul spune că sunteţi în pericol sau simţiţi dureri abdominale, cei mai mulţi specialişti în medicină sunt de acord că aceste chisturi nu sunt îngrijorătoare şi că pot dispărea de la sine.
Deoarece principala cauză a apariţiei acestei probleme este dezechilibrul hormonal, specialiştii în medicină naturistă recomandă câteva plante care restabilesc balanţa hormonală. Acestea sunt:
- Agnus castus - cunoscută pe piaţa de produse naturiste drept Vitex, este unul dintre cele mai vechi şi mai utilizate modulatoare hormonale feminine. E recomandat în tratarea chisturilor, simptomelor cauzate de menopauză şi a altor dezechilibre. Are capacitatea de a stimula secreţia hormonului luteinizant, care are un rol important în faza secreţiei progesteronului de către ovar. De asemenea, reduce secreţia hormonului stimulant folicular.
- Wild Yam - pentru păstrarea balanţei hormonale;
- Armurariu - bun pentru detoxificare;
- Trifoi roşu - are efecte similare estrogenului şi, de aceea, este foarte des utilizat în tratarea dezechilibrelor la acest nivel;
- Black cohosh (Cimicifuga racemosa) - vechi remediu naturist, folosit cu succes ca regulator pentru menstruaţie şi în tratamentul dezechilibrelor hormonale feminine;
- Păpădie - consumaţi cu regularitatea ceai din această plantă;
- Polen - pentru întărirea şi vitaminizarea organismului.
Aceste remedii pot fi găsite în magazinele de produse naturiste, sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi sau alte preparate. Urmaţi recomandările producătorului pentru tratament. În circa şase săptămâni, chistul se micşorează sau dispare.

Brânzeturile şi carnea trebuie evitate
Nu numai remediile naturiste vă pot ajuta să scăpaţi de chisturile ovariene. Meniul zilnic poate influenţa apariţia sau dispariţia acestora. Astfel, cercetări recente făcute în Italia au arătat că femeile care mănâncă multă carne şi brânzeturi au o incidenţă mai mare de apariţie a chisturilor ovariene, în comparaţie cu cele a căror alimentaţie este mai săracă în acest tip de produse. De aceea, ar fi bine ca în perioadele în care încercaţi să scăpaţi de chisturi să includeţi mai multe fructe şi legume în alimentaţie sau să urmaţi un regim vegetarian.
Alte recomandări nutriţionale includ diete bogate în fructe, legume, usturoi şi cereale integrale. Consumând mai puţin zahăr şi mai puţină făină albă veţi permite corpului să se vindece şi să se echilibreze mai repede.