Main menu

header

de Ana Maria Cocea

Prin conţinutul bogat în vitamina C (15 miligrame la 100 de grame), nucile verzi sunt indicate ca tonic general celor slăbiţi, convalescenţilor, dar mai ales persoanelor care suferă de reumatism ori de diabet zaharat. Pentru a nu lăsa aceste boli să îşi facă de cap, este bine să vă preparaţi „licori’’ binefăcătoare.

Se macerează în palincă
Pentru a realiza un remediu naturist din nuci aveţi nevoie de 40 de fructe proaspete, pe care le tăiaţi în patru când sunt încă tinere şi verzi şi pe care le puneţi în doi litri de ţuică tare sau de palincă. Cele mai bune sunt recipientele din sticlă, închise ermetic. Preparatul se lasă la macerat şase-şapte săptămâni, după care se strecoară. Se pun la fiert doi litri de apă cu două linguri de zahăr până ce se topeşte zahărul, se lasă să se răcească şi apoi se amestecă cele două lichide obţinute. Se consumă câte o lingură pe zi, înainte de masă.

E indicată şi infuzia de urzici
La fel de bune în cazul diabetului zaharat şi a reumatismului sunt şi urzicile (verzi sau uscate). Ele sunt eficiente dacă sunt făcute ceai - fierte timp de cinci minute şi infuzate. Se bea cam un litru de licoare pe zi, timp de o lună. Concentraţia diferă în funcţie de preferinţele fiecăruia.