Main menu

header

de Liliana Simidon

Acneea este o afecţiune din cauza căreia au de suferit preponderent adolescenţii, dar şi femeile ajunse la 40-50 de ani. Iată ce este bine să faceţi dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme.

Hormonii sunt de vină
Acneea juvenilă, întâlnită la adolescenţi, este cauzată de dereglări hormonale ce apar la pubertate. În această perioadă, secreţia sebacee creşte sub influenţa hormonilor sexuali masculini sau feminini. Acumularea de sebum, însoţită de acţiunea unor bacterii, dă naştere punctelor negre, putându-se ajunge până la formarea de microchisturi dacă nu se iau măsuri din timp. Zonele cele mai afectate sunt faţa, gâtul, pieptul şi spatele.

Fără cafea şi ciocolată
Mai există şi acneea rozacee, ce afectează mai ales femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani. Aceasta se localizează în zona pomeţilor şi a nasului, fiind caracterizată de apariţia pustulelor, pe un fond de roşeaţă a pielii. Este cauzată de o diminuare a secreţiei de acid clorhidric în sucul gastric. Pentru evitarea ei trebuie să eliminaţi din alimentaţie cafeaua, ciocolata, alcoolul şi zahărul alb.

Spălaţi zonele afectate cu infuzie de plante
Pentru a preveni instalarea acneei sau pentru a o trata este necesară o foarte bună igienă. Spălarea zonei cu infuzie de plante de două ori pe zi este foarte importantă. Puteţi folosi în acest sens infuzie de pelin, rostopască, trei-fraţi-pătaţi, gălbenele, nalbă şi petale de trandafir.
Uleiul de ti tree (arborele de ceai sau malaleuca) are o acţiune eficientă de distrugere a bacteriilor ce provoacă acneea. Acesta se diluează în ulei de măsline şi apoi se pune direct pe zona afectată. Aplicarea nediluată poate provoca iritaţii ale pielii sau mâncărime.
Apele sulfuroase sunt excelente pentru tratamentul multor afecţiuni ale pielii, printre care şi acneea. Se tamponează zona cu o bucată de bumbac îmbibată în apă sulfuroasă, după care se lasă să se usuce. Dacă nu locuiţi într-o regiune favorizată în acest sens (Călimăneşti sau Herculane), vă puteţi face provizii de câţiva litri, care să vă ajungă pentru un tratament de câteva luni.

Unguentele cu argilă sunt eficiente
Poate fi de ajutor şi aplicarea unguentelor naturale cu propolis sau a cataplasmelor cu pastă de argilă. În prealabil faceţi un test pentru a vedea dacă nu cumva sunteţi alergic la propolis - puneţi o picătură de tinctură de propolis la încheietura mâinii şi dacă în opt ore locul nu se irită, nu se înroşeşte, puteţi folosi acest tratament.
Pentru un ten seboreic este indicată şi aloe vera în stare proaspătă. Se foloseşte astfel: se rupe planta, se crestează apoi cu un obiect din lemn şi sucul obţinut se aplică pe zona cu probleme după ce aceasta a fost foarte bine curăţată.

Evitaţi grăsimile!
Pe lângă remediile externe, alimentaţia este foarte importantă. Astfel, evitaţi mâncărurile grele, prăjite, excesiv de picante sau sărate, carnea şi mesele luate la ore târzii. Acordaţi atenţie tranzitului intestinal, deoarece constipaţia este unul dintre factorii ce favorizează apariţia coşurilor. În plus, beţi două-trei căni pe zi cu ceai obţinut din gălbenele, trei-fraţi-pătaţi, păpădie, crăiţe şi coada-şoricelului.

Recomandări

ACNETOL - util în cazul acneei, al infecţiilor pielii şi al tulburărilor trofice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
NEEM - ajută la purificarea corpului, fiind foarte util în infecţii ale pielii, acnee, ichtioză sau mătreaţă. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ORGANISM PURIFICAT - ajută la curăţarea toxinelor din organism, cura de purificare fiind utilă în cazul acneei. Este bine să se înceapă tratamentul numai în week-end. Administrare: trei căni pe zi.
GUGGUL - poate fi folosit în cazul problemelor dermatologice precum acnee, furunculoze, dermatite, inflamaţii, infecţii, intoxicaţii şi răni. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

- Fitoterapeuta Liliana Simidon poate fi contactată la telefon 0758/036.260.