Main menu

header

de Elena Nedelcu

Transpiraţia este un fenomen normal şi necesar pentru menţinerea temperaturii constante a corpului, aşa că nu o blamaţi. Responsabile pentru mirosul neplăcut care ne strică ziua sunt bacteriile aflate pe suprafaţa pielii. Când acestea intră în contact cu transpiraţia, care la origini este inodoră, apar mirosurile respingătoare. Pentru a scăpa de emanaţia supărătoare începeţi cu o bună igienă corporală, iar dacă aceasta nu dă rezultate luaţi-o pe calea remediilor naturiste.

Feriţi-vă de condimente
Transpiraţia abundentă are mai multe cauze, printre care se numără căldura excesivă, efortul fizic, o dereglare hormonală, dezechilibrul sistemului nervos vegetativ sau purtarea unor haine din material sintetic. Astfel apare hiperhidroza, o hipersecreţie a glandelor sudoripare. O alimentaţie bogată în proteine, condimente, alcool, brânzeturi şi cafea stimulează activitatea glandelor sudoripare, dar reprezintă şi cauza accentuării mirosului de transpiraţie, prin modificarea compoziţiei acesteia. Recomandat ar fi să le evitaţi sau măcar să le consumaţi în cantităţi moderate pe perioada verii. În plus, igiena corectă, realizată cu apă şi săpun, distruge bacteriile şi împiedică apariţia mirosurilor dezagreabile.
Dacă produsele farmaceutice pe bază de aluminiu, acid boric sau talc nu au avut rezultatul scontat şi nu vreţi să apelaţi la tratamente moderne pe bază de toxină botulinică, vă oferim câteva ponturi.

Busuioc în interior, curat în exterior
Pe cale internă puteţi să combateţi efectele neplăcute ale transpiraţiei cu ajutorul busuiocului. Puneţi 10-15 frunze într-o cană cu apă fierbinte şi lăsaţi-o acoperită timp de 15 minute, ca să se infuzeze. Strecuraţi şi beţi una-două doze de ceai pe zi, timp de o lună. O altă variantă ar fi să amestecaţi 100 g de frunze de salvie, 20 g de coada-calului şi 20 g de rădăcini de valeriană, să le puneţi într-un litru de apă şi să le fierbeţi timp de zece minute. Consumaţi acest ceai cald, de trei ori pe zi.

Frunzele de nuc, un antiperspirant adevărat
Pentru uz extern este recomandată infuzia călduţă din frunze de nuc. În trei litri de apă adăugaţi 200 g de frunze uscate şi fierbeţi-le timp de un sfert de oră. Faceţi băi locale sau generale cu acest amestec, dar aveţi grijă să nu depăşiţi 20 de minute. Rezultate bune puteţi obţine şi cu ajutorul băilor locale cu coajă pisată de stejar. La o cană cu apă rece adăugaţi trei linguriţe cu pulbere şi lăsaţi-le la macerat timp de câteva ore. Acest remediu opreşte transpiraţia şi alungă mirosurile dacă îl folosiţi la spălarea mâinilor şi a picioarelor.
Având drept scop diminuarea transpiraţiei, băile cu lucernă au şi ele un efect pozitiv asupra glandelor sudoripare. Spălăturile se efectuează o dată pe săptămână - în apa fierbinte din cadă adăugaţi 200 g de lucernă şi lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute.
Şi băile calde cu ulei esenţial de levănţică vă pot ajuta să transpiraţi mai puţin. Adăugaţi 10-15 picături în cadă şi urmaţi acest tratament de trei ori pe săptămână. Oţetul, chiar dacă are miros înţepător, luptă şi el cu transpiraţia - într-o cadă cu apă turnaţi 300 ml de oţet şi staţi timp de 20-30 de minute.

Deodorant eco pe bază de ceară de albine

Transpiraţia poate fi combătută prin metode naturale. Cea mai simplă soluţie este folosirea bicarbonatului de sodiu, care are acţiune antifungică. Împiedicând dezvoltarea bacteriilor şi eliminând mirosurile cauzate de acestea, el este o cale sigură şi sănătoasă pentru a scăpa de hiperhidroză. Pentru picioare faceţi, timp de 15 minute, băi calde cu apă şi două linguriţe cu bicarbonat de sodiu. Repetaţi procedeul de două-trei ori pe săptămână. Ca deodorant, udaţi-vă axilele cu apă şi aplicaţi pulberea direct pe piele, întinzând-o uşor. Lăsaţi-o să se usuce şi nu mai folosiţi alt antiperspirant.
Iată şi o reţetă pentru deodorant solid natural, realizat în casă: o lingură cu ceară de albine, o lingură cu unt de cacao, o lingură cu ulei de cocos şi zece picături de ulei esenţial, la alegere. Topiţi ceara pe aburi, adăugaţi untul şi amestecaţi. Când cele două ingrediente s-au omogenizat turnaţi şi uleiul de cocos. Lăsaţi să se răcească puţin, apoi adăugaţi uleiul esenţial şi amestecaţi. Toată mixtura puneţi-o la frigider într-o cutie de cremă, pentru a se întări. Folosiţi-o zilnic în loc de antiperspirantele din comerţ.