Main menu

header

de Ana Trifan

Ştiaţi că simţul mirosului poate identifica mii de arome şi că e de 10.000 de ori mai precis decât simţul gustului? Omul are în nas milioane de receptori. Când aceştia detectează un miros trimit informaţia în bulbii olfactivi din creier, unde semnalele sunt sortate şi eliberate în sistemul limbic. Această parte a creierului este „stăpână” peste anumite amintiri, stări şi cele mai primitive comportamente, cum ar fi cel de foame, de luptă, de fugă, dar şi de senzaţia de excitare, plăcere şi probabil chiar de dependenţă. Aşa se explică faptul că un anumit miros poate reduce nivelul de stres, îmbunătăţi performanţa psihică şi mentală, calma durerea, pune capăt insomniei şi poate ajuta chiar la pierderea în greutate. Iată cum putem folosi anumite arome în avantajul nostru.

Mărul verde taie pofta de mâncare
Pentru a rezista poftei de a ronţăi ceva mirosiţi măr verde sau o altă aromă preferată. Acestea vă pot ajuta să faceţi faţă poftelor, este de părere Alan Hirsch, medicul fondator al Fundaţiei pentru Tratament şi Cercetare pe Gust şi Miros, din Chicago, SUA. Într-unul dintre studiile sale, el le-a dat unor obezi să miroasă esenţe de banană, măr verde şi mentă atunci când le apărea senzaţia de foame. Rezultatul a fost că cei „trataţi” au pierdut mai mult în greutate decât grupa de obezi care ţinuse doar un regim normal. Aşadar, este bine să aveţi o sticluţă cu ulei din aroma preferată la îndemână, iar când vă apucă foamea mirosiţi-o în loc să mâncaţi.

Rozmarin pentru o memorie eficientă
Pentru a memora mai bine „trageţi pe nas” rozmarin. Când aveţi un examen greu puteţi apela la ajutorul lui. Cercetătorii de la Universitatea britanică Northumbria au descoperit că, după ce au fost expuşi timp de 48 de ore la aroma uleiului de rozmarin, studenţii au avut rezultate mult mai bune la teste şi au fost mult mai atenţi decât colegii lor care nu mirosiseră nimic. Cumpăraţi unul sau două ghivece cu această plantă şi aşezaţi-le pe pervazul ferestrei. Atunci când aveţi nevoie de ajutor, pentru a memora ceva, trebuie doar să staţi cât mai aproape de fereastră şi să nu vă sfiiţi să băgaţi nasul în frunzuliţe.

Frecţie împotriva neplăcerilor menstruale
Pentru a calma crampele menstruale mirosiţi uleiuri esenţiale. Într-un studiu făcut în 2006, cercetătorii coreeni au împărţit în trei un grup de femei cu crampe menstruale puternice. Unul dintre grupuri a primit un masaj zilnic de 15 minute cu uleiuri esenţiale în zona abdomenului în săptămâna dinaintea menstruaţiei. Al doilea grup a primit doar masaj, fără uleiuri esenţiale, iar al treilea grup nu a primit niciun fel de tratament. Femeile din grupul care a avut parte de aromaterapie au raportat că disconfortul din timpul menstruaţiei a scăzut la jumătate. Pentru a beneficia de aceste binefaceri adăugaţi două picături de ulei de levănţică, o picătură de ulei de salvie şi una de trandafir peste un ulei de corp obişnuit şi masaţi abdomenul zilnic în săptămâna dinaintea menstruaţiei.

Tinereţe cu grepfrut
Mirosul proaspăt de citrice poate influenţa percepţia vârstei. Când un grup de voluntari participanţi la un studiu a mirosit grepfrut roz şi apoi a privit câteva poze cu fotomodele, a perceput că femeile erau, în medie, cu trei ani mai tinere.

Portocala vă calmează
Pentru a vă calma mirosiţi portocală sau levănţică. În cadrul unui studiu, la două dintre grupurile de participanţi li s-a dat să miroasă o esenţă de portocale, respectiv una de levănţică. Rezultatul: cele două grupuri au fost mult mai calme şi pozitive, în comparaţie cu ceilalţi participanţi la studiu. Dacă doriţi să obţineţi acelaşi rezultat adăugaţi câteva picături de ulei de portocală sau de levănţică într-un aromatizator sau o candelă şi folosiţi-o la serviciu sau acasă, în zilele stresante.

Levănţica induce somnul
Există un motiv pentru care oamenii au umplut pernele cu flori de levănţică de-a lungul secolelor. Studii mai vechi au arătat că acestea ajută la un somn profund şi liniştit, iar recent, în Marea Britanie şi Coreea de Sud, s-a demonstrat că alungă insomniile. Dacă aveţi astfel de probleme stropiţi lenjeria de pat cu esenţă de levănţică.

Dovleacul readuce apetitul sexual
Pentru a vă stimula libidoul mirosiţi castravete şi lemn-dulce. Acestea, împreună cu mirosul de pudră pentru bebeluşi pot creşte fluxul sangvin în zona vaginului. Aroma de plăcintă de dovleac are şi ea efect asemănător. Daţi-vă pe corp cu pudră pentru bebeluşi dacă organizaţi o cină romantică, aveţi grijă ca pe masă să existe şi plăcintă cu dovleac şi ţineţi un săculeţ cu aromă de castravete lângă pernă.

Menta alungă durerile de cap...

Pentru a calma durerea de cap mirosiţi levănţică sau mentă. Căutând o metodă pentru a restrânge cantitatea de calmante luată de pacienţi, doctorii de la Centrul Medical Universitar din New York, SUA, i-au expus uleiului de levănţică pe cei care urmau să treacă printr-o intervenţie laparoscopică de bypass gastric. Mai precis, uleiul a fost pus în masca de anestezie pe care aceştia o purtau în timpul operaţiei. Rezultatul a fost că au avut nevoie de mult mai puţină morfină şi analgezice după intervenţie decât cei care nu beneficiaseră de aroma de levănţică. La fel de bine acţionează şi menta. După mai multe studii, o altă echipă de cercetători a ajuns la concluzia că mirosul puternic şi aromat al acesteia este la fel de eficient ca acetaminofenul în combaterea durerilor. Aşadar, data viitoare când vă doare capul mirosiţi o batistă stropită cu câteva picături de ulei de levănţică sau de mentă.

...şi vă face mai rezistenţi
Pentru a vă stimula puterea fizică mirosiţi mentă. Într-un studiu realizat în America elevilor care jucau baschet li s-a dat să inhaleze vapori de mentă. A rezultat că ei au fost mai motivaţi, mai energici şi mai încrezători. Încercaţi la plimbare, la alergare sau în sala de fitness să ţineţi aproape un inhalator cu mentă sau o batistă bine îmbibată cu această aromă.