Main menu

header

12-11-1de Gabriela Niculescu

Viaţa pe Pământ este strâns legată de alge, acestea fiind intens consumate de unii dintre strămoşii noştri pe vremea când alimentaţia nu era atât de diversificată. Şi cum totul în viaţă este ciclic, se pare că în curând ne vom întoarce şi noi către ele, datorită efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Astfel, algele ne asigură acizii graşi esenţiali indispensabili şi alte elemente marine bogate în Omega 3. Metodele tehnice moderne asigură condiţiile optime pentru dezvoltarea lor, iar uscarea şi prelucrarea atentă, verificarea permanentă a calităţii permit comercializarea unor produse pe bază de alge, sigure, de calitate superioară şi fără materii poluante. Specialistul „Taifasuri”, terapeutul Liviu Buluş (foto), autorul lucrării „Miracolul microalgelor”, vă spune mai multe despre acestea.

Se regăsesc peste tot
Algele sunt organisme cu structură variabilă, capabile de fotosinteză, dar lipsite de rădăcini, frunze sau ţesuturi. „Ele au o structură variabilă: din punct de vedere al constituţiei seamănă, în dimensiuni microscopice, cu bacteriile, iar la dimensiuni macroscopice, cu plantele, datorită lungimii lor, ce variază de la câţiva centimetri la câţiva metri. Algele rezistă în cele mai extreme condiţii. Fie că e vorba despre solul pădurilor, despre apa izvoarelor termale, suprafaţa gheţii sau despre stratul superior subţire al stâncilor în deşert, algele se regăsesc oriunde. Astăzi, în toate celulele noastre există microorganisme care ne ţin în viaţă cu propriul lor ADN şi material genetic, funcţionând ca adevărate centrale energetice, acestea fiind mitocondriile”, ne-a explicat Liviu Buluş. Conştienţi de efectele benefice ale algelor, cercetătorii au încercat să le folosească în scopul tratării cât mai multor afecţiuni.

Spirulina previne apariţia tumorilor
Denumirea Spirulinei vine din termenul latin spiral, care se referă la înfăţişare, la structură. Cei mai importanţi compuşi bioactivi ai Spirulinei sunt: spirulanul de calciu, ale cărui acţiuni includ stimularea sistemului imunitar, efectele anticancerigene, antivirale şi hematopoietice (de stimulare a producţiei de celule sangvine); sulfolipidele, cu efecte antivirale; betacarotenul, ce iese în evidenţă datorită calităţilor sale antioxidante, este provitamina vitaminei A şi facilitează prevenirea afecţiunilor canceroase; cianovirina N, care este un compus cu efect antiviral; GLA (acidul gamma-linolenic), cu efecte pozitive împotriva artritei, depresiei şi obezităţii; vitamina E, care are efect antioxidant, hepatoprotector, este o vitamină liposolubilă, iar ingerarea sa în cantităţi corespunzătoare joacă un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor. Culoarea albastră a Spirulinei se datorează unui pigment numit ficocianina. El are efect antitumoral, antioxidant, antiviral, reduce toxicitatea anumitor substanţe nocive, stimulează imunitatea şi formarea celulelor sangvine; ficocianina-c leagă radicalii liberi, are capacităţi antiinflamatorii şi anticanceroase.

Duce la scăderea greutăţii persoanelor obeze
Potrivit unui studiu, consumul zilnic a câte 8,4 grame de Spirulină, timp de patru săptămâni, poate duce la scăderea greutăţii persoanelor obeze. Menţionăm, de asemenea, efectele benefice ale aportului ridicat de microsubstanţe nutritive asupra senzaţiei de foame. Spirulina poate inhiba absorbţia intestinală a grăsimilor şi glucidelor, amplificând astfel efectul benefic.

Detoxifică organismul
„Celulele Chlorella sunt minuscule, cu un diametru de 2-8 micrometri, iar dimensiunea şi forma lor seamănă cu cea a hematiilor noastre. Rolul Chlorellei vulgaris de apă dulce şi a Chlorellei pyrenoidosa în absorbţia metalelor grele, a substanţelor poluante pentru mediu, respectiv a toxinelor bacteriene poate fi semnificativ. Chlorella conţine substanţe speciale, precum sporopolenina, factori de creştere, în timp ce conţinutul său în clorofilă depăşeşte cu mult nivelul din Spirulină”, a completat specialistul.

Compuşii bioactivi din Chlorella au rol imunostimulator
Conţinutul de clorofilă din Chlorella depăşeşte concentraţia din majoritatea plantelor. Chiar şi denumirea sa derivă din culoarea verde. Din punct de vedere structural, clorofila se aseamănă hemoglobinei şi participă la fotosinteză. Deţine calităţi de detoxifiere şi de neutralizare a substanţelor nocive. Folosită intern, ea micşorează mirosul neplăcut al materiilor excretate (urină, fecale). Utilizată extern, clorofila vindecă rănile, iar alimentele bogate în clorofilă previn tumorile intestinului gros.

Iată ce mai scrie în lucrarea sa Liviu Buluş:
- Acizii graşi Omega 3 au efect de reducere a inflamaţiilor şi de protecţie a vaselor sangvine;
- CGF - Chlorella Growing Factor -este un probiotic, deoarece sub acţiunea sa bateriile acide lactice se dezvoltă de patru ori mai rapid. Joacă un rol important în potenţarea capacităţii de apărare a organismului nostru şi, potrivit mai multor cercetători, poate ajuta la reglarea fluctuaţiilor glicemiei, poate mări randamentul consumatorului şi se pare că poate prelungi chiar şi durata de viaţă;
- În stratul mediu al membranei celulare tristratificate se găseşte Sporopolenina. Această substanţă leagă metalele grele, materiile poluante, solvenţii, insecticidele şi substanţele nocive organismului. Aşadar, Chlorella poate atrage materiile poluante, eliminându-le astfel în mod natural din organism;
- Polizaharidele au rol imunostimulator. Carbohidraţii compuşi din membrana celulară a Chlorellei (polizaharide complexe) exercită un efect de stimulare asupra sistemului imunitar.

Efecte benefice

Mai multe studii au confirmat numeroase efecte benefice precum cel antihipertensiv al suplimentării cu Chlorella. Au fost identificate şi reacţii pozitive în cazul fibromialgiei (denumirea unui grup de boli caracterizate prin dureri prelungite ale ţesuturilor moi: muşchi, tendoane, ligamente) asociate cu rigiditate. De asemenea, acest probiotic poate ameliora simptomele la o parte dintre pacienţii care suferă de fibromialgie, iar Chlorella vulgaris joacă un rol important în inhibarea anumitor ulcere gastrointestinale.

- Spirulina poate inhiba absorbţia intestinală a grăsimilor şi glucidelor, amplificând astfel efectul benefic