Main menu

header

de Ana Trifan

- Medicina indiană

Gotu kola şi beneficiile ei sunt recunoscute de secole de medicina ayurvedică indiană. Această plantă are reputaţia de a îmbunătăţi şi stimula activitatea creierului, precum şi funcţiile memoriei.

Folosită şi în diverse feluri de mâncare
Datorită proprietăţilor sale deosebite, gotu kola a ajuns să fie prezentă în multe legende asiatice. Astfel, există un mit cum că maestrul în Tai Chi Chuan, Li Ching-Yun, s-a folosit de gotu kola pentru a ajunge la venerabila vârstă de 256 de ani. În acelaşi timp, o legendă din Sri Lanka spune că Regele Aruna a fost ajutat de această plantă, care i-a asigurat energia necesară ca să satisfacă... cele 50 de femei pe care le avea în harem.
Gotu kola este folosită, în forma sa proaspătă, în felurile de mâncare din Bangladesh, Thailanda şi Sri Lanka şi a ajuns să fie recunoscută la nivel internaţional pentru calităţile sale.

Adaptogen şi antibacterian
Planta este un adaptogen mediu, are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare şi anxiolitice. Printre beneficiile aduse de gotu kola se numără:
- stimularea activităţii cerebrale şi a memoriei (studii recente au arătat că ar putea fi utilizată cu succes în tratarea unor maladii precum Alzheimer);
- fortifică pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte circulaţia, ajută la prevenirea formării cheagurilor şi stimulează întregul sistem circulator;
- ajută corpul să depăşească starea de oboseală şi stresul;
- este un bun diuretic;
- grăbeşte vindecarea rănilor, luptă cu bacteriile şi are un rol important în vindecarea hemoroizilor;
- ajută la sedarea sistemului nervos, atunci când e nevoie (acest fapt se explică prin calitatea de adaptogen a plantei, care se „mulează” după nevoile organismului, acţionând în mai multe direcţii);
- reglează tractul gastrointestinal şi este folosită şi în tratarea ulcerelor.
Pentru a prepara ceaiul de gotu kola, fierbeţi jumătate de linguriţă cu plantă uscată într-o cană cu apă timp de câteva minute. Consumaţi de trei ori pe zi câte o cană.