Main menu

header

de Elena Şerban

Senzaţia de nas înfundat este total neplăcută. Mai ales dacă este însoţită de o tuse sâcâitoare. Există pe piaţă o serie de medicamente care decongestionează căile nazale. Dacă acestea nu şi-au făcut efectul sau dacă nu vă permiteţi să le cumpăraţi, încercaţi soluţii naturiste, care au acelaşi rol.

Ceapa îndepărtează blocajele
Ceapa este poate cel mai bun decongestionant natural. Desfundă nasul imediat, indiferent dacă este consumată la ciorbă, felul doi sau antreu. Trebuie doar să fie proaspătă şi galbenă. Pentru persoanele care nu suportă gustul cepei, există şi veşti bune. Ea nu trebuie obligatoriu mâncată crudă, ci este suficient să fie tăiată în preajma persoanelor cu probleme de respiraţie. Efectul este imediat.
O altă variantă de a vă bucura de beneficiile cepei este aceea de a prepara un amestec din această legumă şi miere. Astfel, tăiaţi două cepe mari în felii julien şi adăugaţi miere de salcâm peste ele. Lăsaţi în frigider cel mult o săptămână. Când sunteţi răcit şi vi se pare că nasul dumneavoastră este inutil, luaţi câteva linguriţe din acest amestec seara, înainte de culcare.

Hreanul salvează situaţia
Alimentele picante sunt şi ele de mare ajutor atunci când observăm că nu mai putem respira pe nas sub nicio formă. Piper, ardei iute şi mai ales hrean, toate şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului.
Dacă nu vreţi să apelaţi la ceapă, poate că cel mai bine ar fi să inhalaţi mirosul degajat de un borcan în care aţi pus la păstrare hrean ras amestecat cu oţet. Aceeaşi senzaţie de decongestionare este obţinută dacă în locul hreanului aveţi ardei iute.

Picături cu apă sărată
Pe vremea bunicilor noştri, soluţiile de desfundat nasul erau puţine şi nu erau chiar la îndemâna tuturor. Deosebit de inventiv, românul a găsit o soluţie excelentă. Apa cu sare. Pregătiţi o soluţie concentrată din două linguri cu sare la o cană cu apă călduţă. Puneţi cu pipeta câte trei picături în fiecare nară. În scurt timp, respiraţia dumneavoastră va fi uşoară ca a unui copilaş.