Main menu

header

de Liliana Simidon

Alcoolismul reprezintă atât dependenţa de alcool, cât şi efectele negative pe care acesta le are asupra organismului persoanelor care îl consumă frecvent. Iată ce trebuie făcut în aceste situaţii.

Dorinţa devine organică
Una dintre principalele cauze ale alcoolismului este imaginea proastă de sine. La început, alcoolicul nu prezintă simptome evidente, poate doar o stare de vinovăţie şi, eventual, ascunderea faţă de familie şi prieteni a faptului că a început să bea mai mult decât o făcea înainte. Cu timpul însă, nevoia pentru alcool devine organică şi voinţa începe să scadă treptat, astfel încât persoana dependentă nu se mai poate opri la un singur pahar. În această fază renunţarea la viciu necesită un efort susţinut.


Întreaga viaţă este afectată
Cea de-a treia fază, cea cronică, aduce cu sine afectarea gravă a traiului. Alcoolicul neagă faptul că are o problemă, tocmai de aceea este atât de dificil de tratat. Persoana dependentă nu se mai poate stăpâni să bea, chiar dacă îşi doreşte acest lucru, iar viaţa socială, profesională şi cea familială îi sunt afectate datorită schimbărilor majore ce apar la nivelul personalităţii sale (stări de furie necontrolată, iritabilitate, irascibilitate, lipsa interesului faţă de ţinuta fizică şi tulburări de memorie).

Apare hepatita alcoolică
La degradarea traiului său mai contribuie şi starea fizică proastă reprezentată de o senzaţie de greaţă care poate fi urmată chiar de vomă, dureri abdominale, crampe musculare, ameţeli, tremurături, amorţiri şi furnicături. În stadiile avansate, persoana dependentă de alcool suferă de afecţiuni ale ficatului, cum sunt hepatita alcoolică sau ciroza, gastrita, ulcerul, boli ale rinichilor, în unele cazuri ajungându-se la cancere ale esofagului sau chiar la leziuni nervoase grave.

Se exclud zahărul şi carbohidraţii
În ceea ce priveşte tratamentul, pasul cel mai important este ca alcoolicul să recunoască problema pe care o are şi să îşi dorească să o rezolve. Consilierea psihologică îl poate ajuta să-şi recapete puterea de concentrare, necesară pentru refacerea vieţii profesionale, să poată relaţiona armonios cu cei apropiaţi, să îşi reia viaţa pe care a avut-o înainte. Din alimentaţie trebuie excluse zahărul rafinat şi hidraţii de carbon. Acestea se înlocuiesc cu fructe şi legume crude şi se pot lua suplimente cu vitamine din gama B şi minerale (zinc, mangan, calciu, magneziu, fosfor şi crom). Nevoia de a bea se potoleşte cu miere sau cu o tabletă de ciocolată cu 85% cacao, deoarece pofta se declanşează pe fondul unei hipoglicemii. De asemenea, ceaiul de pedicuţă, băut sistematic, poate ajuta, deşi după ingerare este posibil să apară senzaţie de greaţă, dureri de cap sau ameţeli. Acestea vor dispărea cu timpul. Pentru detoxificarea sângelui şi a ficatului se poate consuma ceai de anghinare sau de obligeană, dar şi de sunătoare.

Recomandări

PLUSPRIN LIVER - regenerează ficatul afectat de consumul excesiv de alcool şi intensifică acţiunea celulelor hepatice de purificare a sângelui. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
LIVOPICK - este foarte util în cazul efectelor adverse ale alcoolului, în cazul hepatitei, icterului, dischineziei biliare şi redă pofta de mâncare. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
LIVO-SMILIN - are acţiune protectoare şi tonică asupra ficatului, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină intrahepatică şi procesele de metabolizare. Administrare: una-două capsule de două ori pe zi.
FICAT SĂNĂTOS - este binevenit în cazul hepatitelor virale, intoxicaţiilor hepatice, steatozei hepatice, cirozei în stadiu incipient, hipercolesterolemiei, congestiei şi insuficienţei hepatice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.