Main menu

header

de Liliana Simidon

Hidropizia reprezintă acumularea anormală de apă în organism. Obstrucţia şi insuficienţa venoasă pot determina această retenţie de lichide la nivelul picioarelor şi apare, în general, la persoanele care suferă de varice. Membrele inferioare se umflă şi devin dureroase mai ales seara, iar starea generală este una de oboseală. Plantele pot fi de ajutor în această situaţie.

Toxinele dau peste cap ficatul şi rinichii
Insuficienţa cardiacă şi anumite afecţiuni renale pot determina retenţia de apă şi în alte părţi ale corpului: în abdomen, la nivelul feţei sau pieptului. De exemplu, afecţiunile renale pot duce la apariţia „pungilor” sub ochi, iar cele hepatice conduc la acumularea de apă în abdomen (ascită). Uneori, aceasta din urmă poate fi cauzată de modificări hormonale, aşa cum se petrece în cazul femeilor însărcinate, a dereglării glandei tiroide sau de menstruaţie.
Cauza principală a hidropiziei este acumularea excesivă de toxine în organism, astfel încât acestea depăşesc capacitatea ficatului şi rinichilor de a le procesa şi a le elimina.
Pentru revenirea la o stare optimă de sănătate, faceţi mişcare în fiecare zi. Mersul pe jos, bicicleta sau înotul vă pot fi de ajutor. Evitaţi poziţiile incomode, cum ar fi cea picior peste picior, care încetinesc circulaţia sangvină sau limfatică.

Beţi ceaiuri cu ienupăr sau cozi de cireşe
Pentru tratarea hidropiziei se folosesc, în primul rând, plante diuretice, care favorizează o bună funcţionare a aparatului reno-urinar şi care realizează eliminarea fluidelor din organism: ienupăr, coada-calului, urzică, frunze de mesteacăn, frunze de nuc, colţii-babei, ghimbir, teci de fasole, mătase de porumb sau cozi de cireşe. Ienupărul este un puternic detoxificant şi un foarte bun diuretic. Trebuie însă administrat cu restricţii, deoarece dozele excesive pot conduce la iritaţii ale tractului urinar. De asemenea, este contraindicat femeilor gravide sau în timpul perioadei menstruale. Ienupărul poate fi consumat sub formă de ceai, tinctură sau chiar ca atare, aşa cum se recomandă pentru cura cu boabe.
În cazul hidropiziei cauzate de insuficienţa circulatorie, se va bea infuzie concentrată obţinută dintr-o linguriţă cu vârf cu frunze de mesteacăn, uscate şi mărunţite, pusă în 200 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă, iar când temperatura apei a ajuns la 38-40 de grade Celsius se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat. Se amestecă foarte bine şi după patru ore se bea jumătate din compoziţie. Apoi, după încă patru ore, se bea cealaltă jumătate. Este preferabil ca acest tratament să se efectueze numai în week-end.
Dacă acumularea de apă apare la nivelul abdomenului şi picioarelor, se pune o linguriţă cu pulbere de cozi de cireşe în 200 ml de apă, se dă în clocot două-trei minute, se adaugă o cantitate egală de mătase de porumb, apoi se lasă acoperită 10-15 minute. Se strecoară şi se vor bea câte două-trei căni pe zi.

Recomandări

KIDNEY TONE UP - are certe proprietăţi diuretice, fiind util în toate bolile de rinichi. Ajută la detoxificarea organismului şi înlătură disconfortul asociat urinării, cauzat de eventualele dezechilibre ale sistemului excretor. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIUROSEPT - acest ceai are efect diuretic, atialgic, dezinfectant şi antiinflamator, fiind util în cazul retenţiei de lichide, microlitiază urinară, colici renale sau edeme. Administrare: trei căni pe zi.
PUNARNAVA - este un tonic renal, foarte util în cazul edemelor, infecţiilor, inflamaţiilor şi ascitei. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIURENAL - este util în cazul retenţiei de lichide, infecţiei urinare şi a microlitiazei urinare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.