Main menu

header

de Elena Nedelcu

Dintotdeauna am învăţat să evităm plantele otrăvitoare, însă puţină lume ştie că acestea au şi unele beneficii. De curând s-au descoperit câteva specii din care se pot realiza miraculoase remedii naturiste, care salvează, nu omoară.

Mătrăguna calmează neplăcerile ulcerului
Atropa belladona, cunoscută popular şi sub denumirea de mătrăgună, este una dintre cele mai cunoscute şi nocive plante otrăvitoare. Frunzele tinere şi vârfurile plantei sunt bogate în alcaloizi, substanţă cu efect toxic, tocmai de aceea este recomandat să vă spălaţi bine pe mâini după ce le-aţi atins. Folosită în trecut de femei pentru a avea ochii cât mai strălucitori şi seducători, în prezent mătrăguna poate fi utilizată împotriva conjunctivitei. Preparatele obţinute din ea mai sunt recomandate şi ca spasmolitice şi analgezice pentru boala ulceroasă a stomacului şi a duodenului, pentru gastrita hiperacidă cronică sau pentru afecţiuni ale căilor biliare şi ale vezicii biliare. S-au observat beneficii şi în cazul durerilor de gât sau al astmului bronşic. Atenţie însă, folosiţi-o numai la recomandarea şi sub atenta supraveghere a medicilor de specialitate.

Crizantemele vindecă astmul
Crizantemele, pe lângă faptul că sunt frumoase şi dau culoare grădinii dumneavoastră, sunt şi toxice, părţile otrăvitoare fiind frunzele şi tulpina. Unele persoane pot manifesta dermatite în urma expunerii îndelungate la această plantă. Însă, frunzele şi tulpina, utilizate corespunzător, pot constitui un remediu surprinzător de bun împotriva stresului şi pot alunga tensiunea emoţională. La sfatul medicului, reţeta naturistă pe bază de crizanteme poate fi utilă în tratarea astmului şi a tuturor afecţiunilor nervoase. Pentru uz extern, planta poate fi folosită la vindecarea rănilor, tăieturilor şi zgârieturilor, dar într-o cantitate mică, pentru a nu produce grave iritaţii ale pielii.

Cruciuliţa omoară durerile dentare
Cruciuliţa (Senecio jacobaea) este o altă plantă otrăvitoare originară din Europa şi Asia. Chiar dacă nu este recomandat s-o ingeraţi, aceasta are efecte benefice asupra ulcerului bucal şi a durerilor dentare. Pentru a fi folosită ca remediu naturist, cruciuliţa este utilizată în industria cosmetică, fiind un ingredient important al apei de gură. Tratează şi durerile articulare, în special la persoanele în vârstă, dar la fel ca şi mătrăguna, indicat ar fi să urmaţi sfatul medicului atunci când vreţi să o folosiţi.

Ceapa-ciorii alungă nevralgiile
Brânduşa de toamnă, cunoscută popular şi sub denumirea de ceapa-ciorii, este o plantă mică, aparent inofensivă, dar care conţine o substanţă extrem de toxică dacă este înghiţită. Aceasta creşte în fâneţele şi pe păşunile umede din regiunile muntoase. De la ea se folosesc doar seminţele, recoltate la maturitate. Acestea conţin alcaloizi care, deşi sunt toxici, în doze terapeutice pot avea efecte antiinflamatorii şi analgezice. Ca uz intern, brânduşa este un remediu natural pentru psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne sau bronşită. Pentru tratarea acestor afecţiuni, cel mai bine ar fi să urmaţi sfatul medicului, evitând astfel o intoxicare.