Main menu

header

de Liliana Simidon

Depresia este o stare de spirit ce apare, de obicei, ca urmare a unui eveniment neplăcut. Ea este însoţită de pierderea motivaţiei, autoînvinuire, autodepreciere, dificultate în focalizarea atenţiei, lipsa interesului pentru activităţile plăcute şi sentimentul de neajutorare, lucruri ce afectează viaţa de familie şi socială. De asemenea, poate fi acompaniată de tulburări ale poftei de mâncare, dureri de cap, insomnie şi digestie deficitară.

Pot apărea ca reacţie la stres
Studiile în domeniu au demonstrat că depresiile au o incidenţă mult mai mică la persoanele care au activităţi spirituale (se roagă, au o credinţă puternică în Dumnezeu sau practică meditaţia), iar cel mai des sunt întâlnite în rândul celor care consumă alcool în mod regulat. Dacă vă aflaţi într-o stare depresivă şi nu puteţi ieşi singur din ea, există întotdeauna posibilitatea apelării la un psiholog, care vă poate ajuta să priviţi lumea cu ochi mai buni şi să vă redobândiţi speranţa. De asemenea, şi plantele vă oferă un sprijin.
Anxietatea este o tulburare emoţională definită ca o stare vagă de nesiguranţă sau îngrijorare, orientată către viitor. Ea are trei elemente principale: presentimentul unui pericol iminent, diferite reacţii fizice (senzaţie de sufocare, paloare, transpiraţie, palpitaţii, tremurături, slăbiciunea muşchilor, stare de oboseală sau greaţă, dureri de stomac sau de cap, dilatarea pupilelor, inhibarea funcţiilor digestive) şi sentimentul de slăbiciune în faţa pericolului. Această tulburare este considerată a fi o reacţie normală la stres şi poate apărea atunci când vă confruntaţi cu o situaţie dificilă.

Remedii naturale
Iată câteva plante ce vă vor readuce starea de bine:
- amestec de plante ce vă ţin departe de stările depresive este format din: măceşe, calomfir, Ginkgo Biloba şi ginseng. Acestea pot fi consumate sub formă de infuzie, extracte lichide, macerate reci sau pulbere administrată sublingual;
- tinctura de brânca-ursului este utilă în caz de depresii ale persoanelor slăbite sau cu probleme circulatorii. Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, în cure de două-trei luni;
- sunătoarea este unul dintre cele mai bune remedii, întrucât împiedică descompunerea serotoninei, hormonul buneidispoziţii;
- spirulina conţine un neurotransmiţător ce îmbunătăţeşte activitatea cerebrală şi înlătură depresia.
- amestec din: tei, valeriană, roiniţă, seminţe de mac, lavandă şi pasifloră. Acesta este foarte bun în stările de anxietate;
- este indicată şi aromoterapia cu ulei de levănţică, eucalipt, santal sau pin, ce liniştesc sistemul nervos şi conferă o stare de armonie.

Recomandări

Puteţi apela şi la ajutorul produselor naturiste:
MENTAL HERBAL - conferă o bună adaptare la situaţii de stres, diminuează semnificativ anxietatea şi depresia şi îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
SHILAJIT - este un tonic nervos general, ce îmbunătăţeşte starea de spirit. Creşte rezistenţa la stres şi este şi un imunostimulator de excepţie. Administrare: una-două capsule, de două ori pe zi.
SUNĂTOARE ŞI GINSENG - ajută la eliminarea stărilor depresive, nevrotice, reactive, fiind totodată deosebit de util în afecţiuni gastrice şi hepato-biliare. Administrare: o capsulă, de trei ori pe zi.
CEAI ANTISTRES - este util în caz de stres, depresie şi, ce este foarte important atunci când îl consumaţi, nu dă stare de moleşeală. Administrare: una-două căni pe zi.