Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Carenţele de vitamine, salvate de fructe şi de legume

Indiferent de starea de sănătate a fiecăruia, nimic nu este mai preţios decât o porţie consistentă de vitamine din fructe şi legume, care are menirea să revitalizeze organismul oricui pentru întreaga zi. Începând cu acest număr vă oferim o multitudine de reţete pe care le puteţi prepara singuri acasă.

Se consumă imediat după preparare
Fructele şi legumele proaspete constituie sursa cea mai eficientă a unei sănătăţi echilibrate, fiind considerate cele mai hrănitoare alimente. Toate curele cu ele sunt benefice în orice anotimp, la începutul verii însă, organismul are cea mai mare nevoie de regenerare şi purificare. Este important de ştiut că aceste sucuri se consumă imediat. De asemenea, trebuie utilizată o centrifugă de bună calitate, iar fructele şi legumele folosite nu se iau direct din frigider.

Băutură răcoritoare de cireşe, depurativă
Această savuroasă şi sănătoasă băutură răcoritoare este specifică perioadei actuale, având în vedere faptul că au apărut cireşele.
Ingrediente: 200 g cireşe roşii, 200 g cireşe galbene, 500 g cireşe negre, mentă proaspătă.
Mod de preparare: se aleg cireşe foarte sănătoase şi proaspete, care se trec repede pe sub un jet de apă rece. După ce se scurg bine, li se scot sâmburii şi sunt mixate în blender după cum urmează: mai întâi cireşele roşii, apoi galbene, iar în final cele negre, care sunt considerate mai eficiente din punct de vedere terapeutic. Produsul astfel obţinut este turnat într-un pahar înalt şi ornat cu câteva frunzuliţe de mentă. Se consumă un pahar de 200 ml de trei-patru ori pe zi.
Efecte benefice: cocteilul de cireşe este remineralizant, depurativ, antireumatismal, energizant, fiind un factor sigur de prevenire a îmbătrânirii şi eliminării toxinelor. În diabet şi artită are cele mai bune rezultate, cu condiţia să se consume imediat.

Cocteilul de morcov, spanac şi ardei gras face cât şase ore de somn
Ingrediente: 200 g morcovi noi, 250 g spanac, 200 g ardei gras şi un măr.
Mod de preparare: se spală bine morcovii, după care se îndepărtează coaja acestora prin răzuire (morcovii noi se curăţă foarte uşor), apoi se taie rondele de 1 cm. Spanacul se curăţă de rădăcini şi o parte a tulpinilor, lăsându-se doar frunzele cu o codiţă de 1 cm, acestea spălându-se sub jet de apă. Ardeiul gras este clătit şi zvântat, apoi se îndepărtează nervurile şi se taie în bucăţi de 1-2 cm. Mărul se spală şi se curăţă foarte repede pentru a nu oxida, după care se amestecă totul şi se mixează în blender. Se consumă un pahar de 100 ml de două ori pe zi.
Efecte benefice: acest preparat este un regenerator sangvin şi un puternic remineralizant. Prin clorofila şi prin fierul pe care le conţine, acest cocteil de legume stopează anemia, bolile de piele şi înlătură oboseala cronică şi intelectuală. Un pahar din această băutură face cât şase ore de somn.

Sucul de mere, ţelină şi castravete creşte rezistenţa oaselor
Fiind una dintre cele mai apreciate băuturi răcoritoare, sucul de mere este recomandat tuturor vârstelor. Efectul zaharozei, al celulozei şi pectinei este întregit de săruri minerale şi vitamine (A, B1, C, P), esenţiale organismului. Pentru intensificarea acestora vă propunem să adăugaţi ţelină şi castravete. Un pahar din acest amestec vă energizează pentru întreaga zi.
Ingrediente: 200 g mere, 150 g ţelină, 150 g castravete şi zeamă de lămâie după gust.
Mod de preparare: mai întâi se curăţă merele de coajă, după care se taie în bucăţi şi se aşază într-un bol. Se stropesc din abundenţă cu zeamă de lămâie pentru că altfel oxidează. Ţelina şi castravetele sunt la rândul lor curăţate de coajă şi tăiate rondele. Ingredientele se pun în blender în următoarea ordine: ţelina, castravetele şi mărul. Se consumă un pahar de 100 ml de două ori pe zi.
Efecte benefice:
sucul obţinut este un drenor hepatic, dar şi un excelent tonic al sistemului nervos. Acest amestec este un bun dizolvant al acidului uric, având proprietatea de a creşte rezistenţa oaselor şi de a ţine departe osteoporoza.

Shake de căpşuni şi banane, pentru sporirea imunităţii
Un pahar cu shake este un aliment şi un medicament în acelaşi timp. Se recomandă însă a fi consumat cu o jumătate de oră înainte de masă.
Ingrediente: 100 ml lapte, 200 g căpşuni, o banană, 100 g iaurt degresat, o linguriţă cu zahăr brun, 4 cuburi de gheaţă şi mentă verde.
Mod de preparare: se spală bine căpşunile, după care se lasă la zvântat aproximativ zece minute, apoi sunt îndepărtate codiţele. Banana se curăţă de coajă şi se taie rondele de 1-2 cm. Toate ingredientele, în afară de gheaţă, se pun în blender şi se mixează până când devin de consistenţa smântânii. Se adaugă apoi cuburile de gheaţă şi se mai mixează câteva secunde. După ce se toarnă într-o cupă mai mare, preparatul este garnisit cu mentă proaspătă. Se consumă un pahar de 200 ml de trei ori pe zi.
Efecte benefice: prin conţinutul complex al căpşunilor şi această băutură răcoritoare este recomandată pentru întărirea şi remineralizarea organismului, sporirea imunităţii, purificarea şi tonifierea corpului şi creşterea diurezei. Acidul salicilic natural din componenţa căpşunilor este un foarte bun calmant al durerilor de natură reumatică.

Atenţie! Pentru ca sucurile naturale să fie eficiente se beau cu o jumătate de oră înaintea meselor. Cei care au hiperaciditate gastrică sunt sfătuiţi să-şi consume porţia de sănătate în timp ce mănâncă.