Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Numită pe bună dreptate „regina plantelor de leac”, echinacea a făcut istorie în lumea fitoterapiei, fiind considerată cel mai puternic stimulent imunitar. Indienii americani au folosit echinacea ca dezinfectant şi antibiotic, pentru a vindeca tot felul de infecţii, boli respiratorii sau răni dintre cele mai diverse. Miracolul acestei plante-medicament a ajuns şi în lumea europeană.

Cel mai puternic stimulent natural
Cultivată mai întâi în Canada şi în Statele Unite ale Americii, echinacea creşte astăzi şi în Europa şi în Asia. Băştinaşii o întrebuinţau pentru a trata muşcăturile de insecte sau de şerpi otrăvitori, dar şi în multe alte afecţiuni. Până la utilizarea antibioticelor sintetice, compuşii de echinacea erau folosiţi ca fiind cel mai eficient antibiotic. Ulterior, din cauza lipsei medicamentelor pentru tratarea răcelii, s-a recurs la utilizarea ei şi pentru stimularea imunităţii. Planta are un puternic gust amar, ce, în contact cu ţesuturile din gură, produce o senzaţie înţepătoare.
Echinacea, în stare proaspătă, conţine anumite substanţe care însă, în momentul uscării, se pierd.
Sucul acţionează ca stimulent al sistemului imunitar, prin creşterea producerii de leucocite şi întărirea pereţilor celulari. Astfel, bacteriile şi virusurile sunt împiedicate să intre direct în celule. Se recomandă refrigerarea lui, pentru o utilizare mai eficientă.

Tratează, dar nu previne infecţiile
Eficienţa produselor care conţin echinacea este de netăgăduit în ceea ce priveşte viroza respiratorie. Trebuie însă menţionat faptul că este inutil să facem un tratament cu echinacea în ideea de a preveni infecţiile de natură gripală. Acest tratament este extrem de eficient, dar numai în situaţia în care avem de-a face cu o afecţiune respiratorie deja instalată. Niciun produs care are în componenţă echinacea nu poate preveni infecţiile gripale, până în momentul în care sunt declanşate. Acest puternic dezinfectant cu proprietăţi antibiotice tratează răceala şi gripa încă de la primele simptome, având menirea de a întări sistemul imunitar. Astfel, va creşte şi abilitatea celulelor albe de a distruge bacteriile.

Creşterea imunităţii duce la dispariţia multor boli
Echinacea este foarte eficientă în tratarea ganglionilor inflamaţi, a amigdalelor, a infecţiilor nazale, furunculelor, problemelor urechilor şi ale ochilor. De asemenea, ajută în lupta cu infecţiile de natură reumatică, artrite, răni deschise, putând contracara chiar şi septicemia şi bolile rezistente la antibioterapia curentă. Fiind unul dintre cele mai vechi remedii naturale, acţionează indirect, anihilând până şi cele mai puternice tulpini ale unor infecţii de natură incertă.
Prin stimularea activităţii limfocitelor, planta ajută şi în diverse probleme de natură hematologică. Cele mai noi cercetări în materie de dermatologie dau mari şanse de ameliorare eczemelor şi chiar psoriazisului. Astfel, având proprietăţi antiinflamatorii, echinacea este folosită în creme şi unguente. Acestea se aplică pe porţiunile afectate ale pielii de două ori pe zi, limitându-se astfel evoluţia bolii.

Doar trei specii sunt folosite în medicină
Fiind cultivată pe arii extinse, planta de echinacea are mai multe specii, dar numai trei dintre acestea sunt folosite în medicină: angustifolia, pallida şi purpurea.

De reţinut

Din planta de echinacea se obţin mai multe produse terapeutice:
- tinctură - se administrează de trei ori pe zi câte 30 de picături în 200 ml apă plată, înainte de mese; cura durează 10-15 zile;
- pulbere - se ia o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de 10 zile;
- capsule - se iau trei pe zi de adulţi şi una pe zi de copii, timp de trei săptămâni;
- ceai - se obţine dintr-un pliculeţ de plantă, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită; se beau două căni pe zi, iar o cură durează şapte-opt săptămâni.

- Echinacea nu se administrează în boli precum: scleroză în plăci, tuberculoză, poliartrită reumatoidă sau lupus.
- Tratamentul nu trebuie să depăşească opt săptămâni.
- Copiii şi femeile însărcinate nu au voie să folosească această plantă.