Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Seminţele de cânepă sunt unele dintre cele mai nutritive alimente. Gustul lor este similar cu al celor de pin şi de floarea-soarelui, motiv pentru care pot fi folosite la prepararea unor gustoase şi hrănitoare salate. Sămânţa de cânepă decorticată conţine 41% grăsime, 15% carbohidraţi şi 30% proteine (din care 65% este o proteină uşor de digerat, edestina, ceea ce face ca seminţele să fie un aliment ideal pentru vegetarieni). Aceasta este mult mai valoroasă din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia.

Preîntâmpină afecţiunile cardiovasculare
În seminţele de cânepă, acizii graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3 sunt prezenţi în raport de 3:1, un procent ideal, care menţine curate şi cele mai fine vase de sânge, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare. Microelementele prezente în aceste seminţe includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, ele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.

Alungă amorţeala
Cânepa este o plantă benefică pentru organismul nostru şi ne oferă protecţie împotriva a numeroase afecţiuni. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţe vă ajută să vă hrăniţi corect în perioadele de solicitare intensă şi să vă păstraţi echilibrul în situaţii de stres. Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor este considerat mic, datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi, acestea fiind, de asemenea, pline de elemente nutritive ce moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, conţin acid gamma-linoleic (AGL), care, în proporţie de 300 mg pe zi, alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune pentru această afecţiune.

Menţine echilibrul hormonal
Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare ce funcţionează asemenea hormonilor. Aceştia sunt vitali şi în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice. În plus, cânepa e singura sămânţă comestibilă ce conţine acid gamma-linolenic benefic şi în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei.

Excelente pentru sarcină şi alăptare

În dieta viitoarelor mămici şi a celor care alăptează se recomandă seminţele de cânepă datorită conţinutului bogat în nutrienţi. În cazul acestora, nivelul ridicat de Omega 3 a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea, lungimea şi circumferinţa capului copiilor şi, de asemenea, a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.