Main menu

header

de Eugenia Golub

Andivele sunt cultivate în Anglia de aproximativ 300 de ani. Există două specii - creţe şi cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi dinţate pe margine.

Acestea din urmă sunt cel mai des folosite în alimentaţie. Ele se seamănă în februarie sub sticlă, şi se pun în locul ales primăvara, în aprilie. Sunt legume ce trebuie să stea la căldură, la 15-20 de grade Celsius, şi au nevoie de umiditate înainte şi după ce răsar. Se dezvoltă bine în sol afânat, permeabil şi cu pH neutru spre acid. În anul de cultură nu se aplică îngrăşăminte.

Inimă de fier
Andivele sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu, seleniu, fibre, vitaminele B1, B2 şi C. Ele sunt recomandate pentru o vedere bună, o inimă sănătoasă, reglarea tensiunii arteriale, stimularea digestiei, buna funcţionare a bilei, nivel al colesterolului în parametri normali şi pentru un tranzit intestinal normal. De asemenea, dacă mâncaţi andive, nu veţi suferi de stări de anxietate şi nervozitate şi veţi avea un sistem osos sănătos, datorită conţinutului mare de calciu şi de magneziu.
Cel mai des, aceste legume sunt consumate sub formă de salată, cu puţin suc de lămâie ori combinate cu alte legume fierte. În cazul copiilor, cel mai indicat este sucul proaspăt de andive. Acesta are efect remineralizant şi imunostimulator. Este bine de ştiut că 100 de grame de andive proaspete furnizează 9 miligrame de vitamina C şi 13 micrograme de seleniu, ce stimulează imunitatea. Mai mult, manganul pe care îl conţin previne tulburările de creştere şi întăreşte oasele.