Main menu

header

de Cristina Tache

Un traumatism al dintelui, o afecţiune a gingiei sau o carie netratată pot fi cauzele abcesului dentar. Mucoasa bucală se „bombează” în jurul dintelui afectat şi devine congestionată, atunci când organismul încearcă să lupte împotriva infecţiei bacteriene se formează puroi. Netratat corespunzător, un abces poate duce chiar şi la distrugerea osului din jurul dintelui. Medicaţia este stabilită de stomatolog, după un consult amănunţit, însă un abces în fază incipientă poate fi tratat şi cu ajutorul plantelor.

Efect astringent şi cicatrizant
Frunzele salviei pot fi şi ele de ajutor în cazul unui abces. Se recomandă gargară cu infuzie din două linguriţe cu flori la 100 ml de apă. Această soluţie dezinfectează şi cicatrizează mai repede ţesutul afectat.

Dezinfectaţi zona cu muşeţel!
Preparaţi o infuzie din trei linguri cu flori de muşeţel la o cană cu apă. După ce se răceşte, clătiţi gura de câteva ori pe zi. Un foarte bun dezinfectant este şi infuzia de flori de coada-şoricelului. Aceasta se prepară dintr-o lingură cu flori la o cană cu apă.

Spălături locale cu rădăcină de cerenţel
Această plantă are o acţiune astringentă puternică, datorită conţinutului bogat de tanin. Pentru spălături locale se prepară un decoct din două linguriţe cu rădăcini la o cană cu apă. Se pot pune şi tampoane cu vată sau tifon îmbibate în acest decoct direct pe zona afectată.

Au acţiune emolientă
Nalba de cultură şi nalba mare conţin mucilagii ce le conferă o acţiune emolientă puternică. Pentru tratarea abceselor dentare se face gargară cu decoct din patru-cinci linguri cu rădăcini de plantă mărunţite, la o cană cu apă.

Durerile dentare de orice fel pot fi calmate dacă faceţi gargară cu infuzie din două linguri cu sunătoare la 200 ml de apă