Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Apariţia cârceilor este determinată de mai mulţi factori ce, odată identificaţi, vă ajută în prevenirea şi în tratarea chinuitoarelor crampe musculare. Cu aromatica levănţică, relaxantul maghiran şi calmantul unt al pământului veţi scăpa pentru totdeauna de chinuitorii cârcei.

Alimentaţia trebuie să fie bogată în fibre
Contracţiile involuntare, extrem de dureroase, ale mai multor categorii de muşchi sunt cauzate atât de efortul fizic prelungit, dar şi de lipsa de calciu, deshidratare, exces de proteine, circulaţie sangvină deficitară, căldură, oboseală sau frig. Cei mai afectaţi muşchi sunt cei ai gambei, coapsei, braţelor, abdomenului sau chiar intercostali. Cunoscând factorii determinanţi ai acestor chinuitoare contracţii musculare trebuie să încercăm să prevenim apariţia cârceilor, recurgând la o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre şi o hidratare corectă a organismului.

Masajul elimină contracţiile musculare
Levănţica este un adevărat tranchilizator vegetal, fiind recunoscută pentru aroma sa calmantă şi totodată ca un antiseptic foarte eficient. În trecut, uleiul obţinut din prelucrarea lavandei se folosea în obţinerea de parfumuri şi de alte produse cosmetice. Astăzi, acesta se poate utiliza pe cale internă sau externă, efectele sale fiind întotdeauna sigure. El contribuie la normalizarea funcţiei cardiace şi asigură reconfortarea şi calmarea în caz de surmenaj sau iritabilitate. Masajul făcut cu ulei de levănţică normalizează circulaţia şi elimină contracţiile musculare.
Dacă sunteţi chinuiţi de cârcei, indiferent de zona afectată, încercaţi să întindeţi muşchiul respectiv, masându-l cu apă călduţă în care aţi pus cinci picături de ulei de levănţică şi trei de ulei de maghiran. După câteva minute de masaj, încordaţi muşchiul, pentru a răspândi tensiunea rămasă şi veţi scăpa de durere.

Infuzia relaxează tot corpul
Maghiranul sau iedera este o plantă aromată, foarte utilizată atât în probleme de sănătate, cât şi în pregătirea unor apetisante preparate culinare. La vechii egipteni era cultivat ca vlăstar al lui Osiris. Planta conţine principii amare, tanini, flavonoide, mangan şi zinc şi este indicată persoanelor friguroase sau celor care au probleme cu circulaţia sangvină periferică. Ceaiul obţinut din această plantă stimulează digestia, ajută la eliminarea gazelor, măreşte pofta de mâncare şi calmează colicile abdominale. Este foarte eficient în combaterea insomniilor şi are efecte antidepresive şi chiar euforizante, fiind un remediu excelent pentru depresii. Infuzia de maghiran este un foarte bun calmant împotriva cârceilor. Se beau două-trei căni cu ceai fierbinte într-un interval de două ore, producându-se o puternică încălzire a corpului, precum şi o senzaţie de relaxare a muşchilor, ceea ce va duce la stoparea acţiunii cârceilor.

Foarte bun antireumatic
Untul pământului este o plantă des întâlnită în Europa. La noi în ţară creşte mai ales în regiunile sudice, la marginea pădurilor, în luminişuri sau pe lângă garduri. Planta are o rădăcină impresionantă, neagră la suprafaţă şi albă în interior, cu o lungime de aproximativ o jumătate de metru, având grosimea unui braţ uman. Fiind bogat în saponine, oxalat de calciu, alcaloizi şi histamină, untul pământului este antireumatic şi elimină durerile provocate de cârcei. Pentru persoanele care nu suportă înţepăturile sau sunt alergice la efectul revulsiv al plantei, se recomandă în prealabil ungerea locului cu alifie pe bază de gălbenele sau ulei comestibil. Locul masat cu unguent de untul pământului se va încălzi, iar contracţia musculară va dispare ca prin minune.