Main menu

header

de Maria Petrache

Pe lângă alte beneficii aduse organismului, ceaiul verde acţionează şi împotriva tulburărilor digestive, precum arsuri la stomac, gastrită, iritaţii, eructaţii şi diaree.

Are efect bazic
Acest ceai trebuie băut în timpul mesei, încet şi cu înghiţituri mici, ca să poată acţiona cel mai bine împotriva acidităţii conţinutului stomacal. După o mâncare bogată în grăsimi, pot apărea arsuri din cauza acidităţii ce se întoarce în esofag. Deoarece ceaiul verde face parte din categoria alimentelor cu efect bazic, una sau două ceşti băute la masă pot diminua gradul de aciditate. Dacă stomacul este sensibil, se va consuma întotdeauna ceai verde la masă, dar numai a doua şi a treia infuzie, ce se vor lăsa de fiecare dată să stea câte cinci minute.

Extrage surplusul de apă din intestine
Dacă vă plângeţi de hiperaciditate, reduceţi consumul de carne, mezeluri, produse lactate şi dulciuri şi înlocuiţi, pe cât posibil, alte băuturi cu acest ceai.
El mai combate diareea, care este cauzată, de cele mai multe ori, de stres, infecţii bacteriene, o alimentaţie greşită sau de alergii faţă de anumite alimente.
Ceaiul verde ajută prin conţinutul de vitamina C, flavone şi saponine şi combate inflamaţiile, iar substanţele tanante (conţin acid tanic) extrag surplusul de apă din conţinutul intestinal şi astfel se reduce pierderea de lichid. Pentru extragerea a cât mai multor substanţe tanante trebuie să se arunce prima infuzie şi să se folosească numai cea de-a doua.

Acţionează asupra centrului foamei din creier
Ceaiul verde este bun şi pentru lipsa poftei de mâncare. Cauzele acesteia, la copii sau la adulţi, sunt adesea stresul şi grijile, sedentarismul şi amorţirea nervilor gustativi în urma consumului exagerat de alimente dulci sau picante. Prin substanţele amare pe care le conţine, ceaiul verde stimulează centrul foamei din creier şi antrenează simţul gustativ pentru o distincţie de fineţe între alimente. Persoanele care suferă de lipsa poftei de mâncare trebuie să lase ceaiul să stea circa cinci minute înainte de a-l bea, căci astfel în infuzie vor trece mai multe substanţe tanante. Va fi consumat cu înghiţituri mici înainte de masă.