Main menu

header

de Liliana Simidon

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică ce se caracterizează prin prezenţa excesivă a zaharurilor în sânge şi în urină. Valorile normale ale glicemiei se situează între 70 şi 120 mg/dl, iar valorile ce depăşesc 120 mg/dl sunt semnul unei hiperglicemii. Diabetul poate fi insulino-dependent sau noninsulino-dependent, iar cauza declanşării acestuia este faptul că pancreasul secretă o cantitate insuficientă de insulină (necesară arderii glucozei şi transformării ei în energie).

Diabetul insulino-dependent apare, de obicei, înainte de 20 de ani, uneori chiar la puţin timp după naştere. Simptomele specifice acestei afecţiuni sunt: setea intensă, eliminarea unei cantităţi abundente de urină, slăbirea şi oboseala accentuate. Este foarte important ca bolnavul să îşi verifice atent glicemia la intervale regulate de timp, dacă este posibil chiar de câteva ori pe zi. Astfel, el îşi poate adecva doza de insulină pentru a se apropia cât mai mult de o glicemie normală. Dacă regimul alimentar este unul echilibrat, iar activitatea fizică presupune un efort constant optim, atunci este mult mai uşor ca glicemia să fie ţinută sub control. Dacă dozele de insulină nu sunt adaptate necesarului zilnic, se poate ajunge chiar la hipoglicemie, care poate avea ca efect pierderea cunoştinţei. Tocmai de aceea este mai bine ca diabeticul insulino-dependent să nu realizeze anumite activităţi cu un grad ridicat de risc, cum ar fi manevrarea utilajelor grele.

Diabetul noninsulino-dependent apare, de obicei, după 40 de ani şi nu are simptome vizibile. Tocmai de aceea este descoperit de cele mai multe ori întâmplător, în timpul unor analize sau al unor complicaţii asociate. Se recomandă respectarea unui regim alimentar adecvat (care presupune servirea meselor la aceleaşi ore şi evitarea produselor de patiserie, a celor rafinate industrial, a băuturilor acidulate sau alcoolice) şi practicarea unui sport precum înot, ciclism ori jogging, la o intensitate mică. Greutatea corporală trebuie ţinută sub control, iar, acolo unde este cazul, este indicată eliminarea kilogramelor excedentare.

Remedii naturale
Ca şi remedii sub formă de infuzie, macerat la rece sau pulbere administrată sublingual, diabeticii pot apela la următoarele plante: teci de fasole, păpădie, cicoare, turiţă-mare, frunze de nuc, dud, afin, troscot sau anghinare.

Recomandări

PANCREAS STIMULENT (Indian Herbal) - susţine capacitatea organismului de a secreta insulină, menţinând în mod natural un nivel optim al glicemiei. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
DIANIL-PENTA - ajută la scăderea glicemiei, întârzie absorbţia zahărului în organism, contribuind la menţinerea glicemiei la un nivel normal. Administrare: o capsulă de două-trei ori pe zi.
INSUVEG - are acţiune hipoglicemiantă, îmbunătăţeşte vascularizaţia pancreasului, previne retinopatia diabetică, având totodată rol antioxidant. Este indicat în diabetul de tip 2 si ca adjuvant în diabetul de tip 1. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
KARELA - este insulină vegetală, produsul putând fi utilizat în cazul hiperglicemiei, fiind binevenit la diabetul de tip 2, dar poate fi folosit şi de cei cu diabet insulino-dependent. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.