Main menu

header

de Elena Nedelcu

Foarte multe persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, se confruntă cu rărirea sau cu pierderea podoabei capilare. Acest lucru poate fi însă preîntâmpinat cu ajutorul „mamei natură”, care a găsit remedii şi pentru această problemă. Iată câteva tratamente pe bază de plante.

Ginkgo Biloba îmbunătăţeşte circulaţia în zona scalpului
Celebra plantă medicinală, ce anual salvează milioane de vieţi, Ginkgo Biloba, va avea grijă şi de părul dumneavoastră. Efectul acestui ceai îmbunătăţeşte circulaţia sângelui atât la nivelul creierului, cât şi al pielii şi este benefic pentru regenerarea firului de păr, furnizând nutrienţi pentru foliculii piloşi.
Ceaiul verde este şi el indicat. Substanţele chimice naturale conţinute opreşte enzima 5-alfa-reductază să acţioneze şi să transforme testosteronul în DHT (hormon androgen steroid). Acesta se presupune că este principala cauză pentru pierderea părului la bărbaţi.
Urzica face minuni când vine vorba despre păr, iar fiertura făcută din frunzele ei vă ajută să aveţi o podoabă capilară bogată. Doar că, de data aceasta, sfatul nostru nu este să vă spălaţi cu ea, ci să o beţi. La fel ca şi ceaiul verde, infuzia de urzică previne convertirea testosteronului în DHT.

Ardeiul iute şi ceapa stimulează creşterea
Pe cale externă, ardeiul roşu combate căderea părului. Datorită faptului că este un iritant pentru piele, el activează circulaţia sangvină şi atrage substanţele nutritive în scalp, promovând şi eliberarea de histamine, ce stimulează regenerarea celulelor şi creşterea părului.
Un studiu publicat în „Jurnalul de Dermatologie” a prezentat rezultatele folosirii sucului de ceapă de diferite persoane care sufereau de alopecie. Aceasta este o boală dermatologică şi se caracterizează prin căderea părului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de păr având forma rotundă sau ovală. Douăzeci şi trei de subiecţi au aplicat suc de ceapă direct pe scalp, de două ori pe zi, timp de două luni. Participanţilor a început să le crească părul după doar două săptămâni de tratament, iar după şase săptămâni, 20 de persoane aveau scalpul acoperit.

Spălaţi-vă cu bicarbonat şi clătiţi-vă cu mesteacăn!

Sunt multe persoane care îşi pierd părul din cauza stresului, a alimentaţiei nesănătoase şi a produselor chimice pe care organismul le absoarbe zilnic din tot ceea ce folosim sau mâncăm. În ziua de astăzi se găseşte şampon bio, fără conservanţi, paraben, sodă şi alte „minuni” pentru curăţat. Acest produs este sănătos, dar nu este pentru orice buzunar. Dacă doriţi un păr curat şi un scalp sănătos, dar să rămâneţi şi cu banii în portofel, vă recomandăm bicarbonatul de sodiu sau gălbenuşul. Amestecaţi două linguriţe cu bicarbonat şi două linguriţe cu apă, până se face o pastă. După ce v-aţi udat bine părul turnaţi acest amestec şi masaţi-vă scalpul timp de câteva minute. Clătiţi apoi abundent.
O altă reţetă ar fi să amestecaţi gălbenuş de ou cu zeama de la o jumătate de grepfrut şi să procedaţi la fel ca mai sus. La final clătiţi cu apă în care aţi pus puţin oţet de mere sau tinctură de mesteacăn. Această plantă conţine solanină, un detergent natural.