Main menu

header

de Maria Petrache

Pentru a ne păstra silueta aşa cum ne dorim, hrana trebuie să fie: săracă în grăsimi, fără zahăr şi condimentată. Nutriţioniştii spun că această din urmă condiţie nu trebuie ocolită în nicio dietă, deoarece condimentele stimulează metabolismul, ard caloriile mai repede şi alungă pofta de mâncare. Iată care sunt „picanteriile” ce ne fac viaţa mai bună.

Chilli produce o stare de bine
Chilli s-a strecurat în farfurii prin anul 7500 î.Hr. şi de atunci a câştigat din ce în ce mai mulţi „clienţi“. Şi pe bună dreptate! Ardeii iuţi sunt bogaţi în vitaminele A, B6, C, dar şi în potasiu, magneziu şi fier. Gustul iute este dat de o substanţă numită capsaicină, ce stimulează activitatea creierului şi duce la producerea endorfinei, responsabilă de starea generală de bine. Să mănânci chilli seamănă foarte mult cu o plimbare cu un roller-coaster, spun nutriţioniştii, şi asta datorită senzaţiilor extreme - acum îţi ia gura foc, acum te simţi cum nu se poate mai bine. Dintre toate condimentele s-a descoperit că ardeiul iute înteţeşte cel mai tare metabolismul şi, prin urmare, duce la arderea caloriilor.

Piperul activează digestia
Piperul este folosit pentru condimentarea mâncării din vremuri preistorice. În plus, în India, el era utilizat intens, ca medicament. Apărut în secolul al V-lea, volumul „Syriac Book of Medicines“ ridică în slăvi piperul, despre care se spunea că făcea minuni în cazul constipaţiei, diareii, durerilor de urechi, cangrenelor, bolilor de inimă, herniilor, indigestiilor, insomniilor, bolilor de ficat şi plămâni, durerilor de măsele, precum şi afecţiunilor ochilor. Nu există însă dovezi ştiinţifice că piperul este un remediu sigur pentru aceste maladii, însă cercetătorii îl recomandă în cazul balonărilor, deoarece activează digestia şi stimulează metabolismul, ajutând la arderea rapidă a grăsimilor.

Usturoiul omoară bacteriile
Usturoiul are un CV impresionant - ajută la scăderea colesterolului, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, luptă împotriva infecţiilor şi întăreşte sistemul imunitar. Oamenii de ştiinţă susţin că previne cancerul la stomac, esofag şi colon. Louis Pasteur a pomenit pentru prima dată despre puterea usturoiului de a distruge bacteriile (inclusiv Helicobacter pylori, responsabilă cu apariţia ulcerului şi a cancerului la stomac). În plus, acest condiment ţine foamea sub papuc.

Curry previne cancerul de colon
O grămadă de condimente şi-au unit forţele şi au alcătuit un ingredient-minune: curry. Reţeta clasică de preparare include: coriandru, curcuma, chimion, piper, cuişoare, cardamom, ghimbir, nucşoară, tarmarin şi ardei iute. Şi acest condiment, ca şi celelalte, a ajuns pe masa cercetătorilor care, de curând, au anunţat că poate fi de mare ajutor în lupta cu cancerul (mai precis, cel de colon, pancreas, piele) şi leucemia. În plus, acţionează benefic în cazul bolilor de rinichi, de ficat sau al maladiei Alzheimer.