Main menu

header

de Elena Şerban

Socul este unul dintre arbuştii cunoscuţi în medicina populară românească pentru numeroasele sale întrebuinţări curative - de la reglarea digestiei până la eliminarea toxinelor. De departe însă, cel mai important efect al lui asupra sănătăţii este stoparea şi prevenirea formării tumorilor.

Creşte imunitatea
Florile de soc sunt bogate în vitamina C, săruri minerale, acizi, tanin şi ulei eteric, graţie cărora preparatele pe bază de soc accelerează vindecarea bolilor degenerative, cancerului şi tumorilor.
După ce au studiat timp de mai mulţi ani efectul preparatelor pe bază de soc asupra organismului, specialiştii americani în medicină naturistă recomandă o cură de 30 de zile, pentru întărirea sistemului imunitar, stoparea apariţiei reumatismului, a sciaticii şi a afecţiunilor respiratorii. Aceiaşi specialişti susţin că un program de detoxificare pe bază de flori de soc ajută şi la protejarea de viroze.

Dizolvă stratul adipos
Datorită proprietăţilor sale laxative, ceaiurile din flori de soc sunt frecvent folosite în curele de slăbire. De aceea, persoanele supraponderale sau chiar obeze nu ar trebui să ocolească aceste preparate, care le ajută să elimine excesul de apă de la nivelul ţesuturilor şi dizolvă stratul adipos. Sfatul specialiştilor ar fi acela de a consuma o cană cu ceai dimineaţa, pe stomacul gol.

Calmează iritaţiile
Preparaţi un ceai concentrat din flori uscate de soc şi înmuiaţi în el câteva comprese. Aplicaţi apoi pe pielea afectată de eczeme, arsuri şi iritaţii. Acelaşi tratament poate fi folosit şi pentru a elimina infecţiile oculare.
Reţeta este simplă: opăriţi cu o cană cu apă fiartă trei linguriţe cu flori uscate de soc. Vasul trebuie lăsat acoperit timp de zece minute, apoi strecuraţi. Se beau cel mult patru căni de ceai pe zi, iar după două săptămâni ţineţi o pauză de şapte zile.

Socata, o băutură miraculoasă
Sucul de soc nu numai că are un gust nemaipomenit de bun, dar deţine şi proprietăţi curative. Acesta se obţine astfel: zece flori de soc se pun într-un borcan de zece litri cu apă, împreună cu două lămâi tăiate felii, un kilogram de zahăr, două grame de drojdie uscată sau puţină drojdie proaspătă. Doritorii pot adăuga şi o lingură cu oţet de mere. După şapte zile, sucul se strecoară şi se trage în sticle. Se mai lasă câteva zile pentru a se acidula puţin. Este recomandat să se consume trei pahare pe zi înaintea fiecărei mese.

Sfaturi!

- Florile de soc se culeg proaspete, de preferat după-amiaza, pentru a se evita umezeala, şi apoi se aşază la uscat într-o încăpere curată şi bine aerisită;
- Consultaţi medicul înainte de a urma tratamente pe bază de soc, deoarece pot avea efecte adverse (vomă, iritarea căilor respiratorii şi a stomacului).