Main menu

header

de Elena Şerban

Oricât ar părea de ciudat, comunul pătrunjel este o superplantă, deoarece conţine de patru ori mai multă vitamina C şi mult mai mult fier decât spanacul.

Distruge radicalii liberi
Deşi este banalizat, pătrunjelul este un important antitumoral şi antialergic, având capacitatea de a distruge radicalii liberi. Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan, apiol (ulei), principiu estrogen, vitaminele B şi E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă şi multe altele.
Această plantă are efecte diuretice (elimină apa, ureea, acidul uric şi clorurile), depurative, antiseptice (acţionând asupra sângelui, tubului digestiv şi căilor urinare), vasodilatatoare, antianemice, antirahitice şi antiscorbutice.
De asemenea, stimulează expectoraţia, împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei şi favorizează creşterea transpiraţiei (contribuind şi în acest fel la eliminarea toxinelor).

Proaspăt este cel mai indicat
Această plantă-minune este bine să fie consumată proaspătă, pentru a-şi păstra caracteristicile. Iată reţeta unui salate foarte sănătoase: amestecaţi o legătură de pătrunjel cu un sfert de cană cu ulei de in, două linguri cu suc de lămâie, 50 de grame de tofu şi sare după gust. Consumaţi-o imediat după preparare. Şi sucul de pătrunjel, obţinut cu storcătorul electric, este foarte bun pentru revitalizare dacă este băut timp de două săptămâni. Se poate combina cu suc de morcov, de ţelină şi de spanac.

Întinereşte ficatul
Se spune că pătrunjelul este deosebit de bun în remedierea afecţiunilor ficatului, întinerind, practic, acest organ prin eliminarea toxinelor. În cazul femeilor, îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a uterului. Alte afecţiuni strict feminine (întârzierea menstruaţiei, sindromul premenstrual, probleme cauzate de menopauză) pot fi ameliorate considerabil introducând această plantă în alimentaţie, în mod regulat.

Sfat! Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează