Main menu

header

de Elena Şerban

În anumite momente, din diferite cauze, ne trezim că avem în jurul gurii mici erupţii, numite herpes. Această boală, frecvent întâlnită, poate afecta atât adulţii, cât şi copiii. Din fericire, împotriva ei pot fi luate măsuri bazate pe remedii cu plante.

Herpesul poate fi produs de un virus ce, după multiplicare, se răspândeşte pe calea sângelui în diferite organe. Erupţiile pielii pot fi şi o reacţie a organismului la o carenţă calorică şi un sistem imunitar slăbit. Natura vă ajută în aceste cazuri cu aloe vera, trandafiri, zinc, usturoi etc., eficiente împotriva herpesului.

Aloe vera, un antibacterian recunoscut
Pentru a elimina bacteriile stomacale beţi în fiecare zi o linguriţă cu suc de aloe vera, timp de o săptămână. Acesta mai are şi proprietatea de a restabili echilibrul mucoaselor, având reale proprietăţi antibacteriene.
Petalele trandafirilor pot fi folosite nu doar pentru prepararea unor delicioase dulceţuri, ci şi pentru ceai. Acesta se realizează după următoarea reţetă: o mână de petale de trandafiri se fierbe într-o cană cu apă. Îndulciţi cu miere (deşi ar fi indicat să beţi lichidul neîndulcit) şi consumaţi în fiecare dimineaţă, înainte de a mânca.
Un alt suc bun în lupta contra herpesului este cel de usturoi, ce se aplică local, proaspăt, de mai multe ori pe zi.

Aplicaţii sau decocturi
Aplicaţiile cu busuioc proaspăt sunt şi ele deosebit de eficiente şi îndepărtează rapid herpesul, dar şi alte răni ale gurii. Tot compresele, dar de data aceasta cu apă şi sare, se dovedesc de mare ajutor. Acest amestec se aplică de mai multe ori pe zi pe zona afectată.
De folos sunt şi decoctul de brusture şi infuzia de muşeţel. Înmuiaţi o cârpă curată în acestea şi ţineţi-o pe herpes. Compresa trebuie păstrată pe pielea cu erupţie cel puţin cinci minute.
Dacă reţetele propuse nu au efectul dorit e cazul să mergeţi la medic, pentru a vă prescrie un tratament corespunzător.

Sfaturi

- Fumatul este exclus pe toată durata în care vă luptaţi cu herpesul;
- Pielea cu herpes îşi revine mult mai rapid dacă o ungeţi cu alifie de gălbenele, de roiniţă, de propolis sau cu ulei de sovârf;
- Un alt leac naturist deosebit de eficient este albuşul de ou bătut spumă. Acesta se aplică pe buze de câteva ori pe zi;
- Herpesul poate fi provocat şi de lipsa de zinc din organism. Pentru a „rezolva” această situaţie, faceţi gargară cu apă ce conţine zinc, de trei ori pe zi, după mesele principale.