Main menu

header

de Claudia Stan

Păducelul sau gherghinul este un arbust comun, a cărui utilizare a revoluţionat medicina naturistă. Din frunzele, florile şi fructele (numite gherghine) acestuia se fabrică medicamente recomandate pentru ameliorarea insuficienţelor cardiace.

Preîntâmpină ateroscleroza
Frunzele, florile şi fructele păducelului sunt indicate pentru întărirea vaselor de sânge, dizolvarea cheagurilor, refacerea peretelui muscular şi în cazul insuficienţei vasculare, dar şi pentru digestie. Proprietăţile antioxidante previn apariţia aterosclerozei şi depunerea grăsimilor pe artere, ce determină accidentele vasculare. Se foloseşte o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu flori sau cu fructe opărite în 250 ml de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară şi se consumă o dată pe zi, fără grabă.
În medicina chinezească, gherghinele sunt folosite în tratamentul hepatitei, pe baza unor teste pe animale.

Potoleşte nervozitatea
Fructele, consumate în stare pură, combat durerile din piept (angină), o problemă de sănătate cauzată de fluxul de sânge insuficient la nivelul inimii. Elimină colesterolul rău din sânge, asigură integritatea venelor şi arterelor, sporind circulaţia şi nutriţia la nivelul inimii. Este recomandat consumul de gherghine proaspete şi atunci când frecvenţa bătăilor inimii este mărită, dar şi în stările de nervozitate.
Se poate face şi o tinctură astfel: 20 de grame de flori sau fructe se macerează, timp de zece zile, în 100 mililitri de alcool de 60 de grade. Se iau, de câte trei ori pe zi, câte 10-15 picături înainte de culcare. Este o soluţie ideală pentru cardiaci, deoarece reglează bătăile inimii şi conferă un somn liniştitor.

Legendă

Acest arbust, despre care se spune că a fost adus în Europa de un englez care propovăduia cuvântul lui Dumnezeu, este perceput ca fiind un copac ce atrage prosperitatea. Legenda spune că atunci când englezul a vizitat Insula Avalon a găsit o rădăcină de gherghin, pe care a luat-o şi a sădit-o într-un loc unde, mai târziu, a construit o biserică. De atunci, creştinii obişnuiesc să plaseze crengi de păducel deasupra uşii, deoarece împiedică energiile negative să intre în casă.