Main menu

header

de Claudia Stan

Creţuşca e o plantă hermafrodită, ce preferă solurile luminoase, argiloase şi umede. Este utilizată în medicină, dar şi în preparatele culinare, ca şi condiment.

Comprese pe zonele afectate de celulită
Creţuşca, rezistentă la îngheţ, are o lungă istorie de folosire, fiind una dintre plantele considerate sacre. Frunzele şi tulpinile sale sunt antiinflamatoare, antiseptice, aromatice şi mai ales tonice. Este un valoros medicament în diaree, mai ales la copii. Este, de asemenea, considerată un aperitiv util în tratamentul hiperacidităţii, al arsurilor la stomac, gastrită şi ulcer digestiv.
În plus, topeşte celulita, distrugând aspectul pielii de coajă de portocală. Pentru aceasta se prepară o infuzie din două linguriţe cu plantă, uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană de 250 ml cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 de minute, se strecoară şi se aplică sub formă de comprese pe locul unde există celulită.

Antiseptic eficient
Datorită conţinutului de acid salicilic, floarea de creţuşcă a fost utilizată la fabricarea celebrei Aspirine. Astfel, în 1853, planta şi produsul rezultat din ea au devenit faimoase. Datorită proprietăţilor sale, creţuşca este folosită şi în tratamentul unor afecţiuni ale sângelui. Totodată, prin efectul său antiseptic prezintă eficienţă împotriva organismelor cauzatoare de dizenterie şi pneumonie.
Pentru întărirea sistemului imunitar se prepară o tinctură astfel: 50 de grame de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă bine recipientul, se ţine la cald sau la temperatura camerei timp de 15 zile şi se filtrează. Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi timp de două săptămâni. Această tinctură poate fi folosită şi extern, sub formă de frecţii în caz de amigdalită sau bronşită.