Main menu

header

de Claudia Stan

Fierea-pământului (Gentiana asclepiadea) este o plantă cu gust amar, ce creşte şi se dezvoltă la umbra copacilor. Are frunze ovale şi alungite, iar florile sale au culoarea portocaliu aprins.

Detoxifică organismul
Această plantă este cea mai renumită în fitoterapia românească, pentru puterea sa de a curăţa organismul. Accelerează arderea grăsimilor şi procesul de eliminare a toxinelor din organism. Pentru o dietă drastică de detoxificare se recomandă consumarea a cel puţin patru căni cu infuzie pe zi, iar o cură durează circa 14 zile. Mai mult, băutura are rolul de a curăţa stomacul şi este considerată un pansament în cazul gastritelor.

Îndepărtează durerile de cap
Împotriva supărărilor, a oboselii, durerilor de cap sau de ficat se recomandă un preparat din fierea-pământului, care se obţine astfel: se iau două linguriţe cu plantă uscată şi se lasă peste noapte la macerat în alcool alimentar, în sticluţe de culoare închisă. Băutura rezultată se strecoară şi se pune la fiert cinci minute. Se bea o singură dată pe zi, dimineaţa, timp de 14 zile. Totodată, soluţia obţinută vă fereşte de răceli şi, în general, de toate bolile ce ţin de imunitate. Bătrânii obişnuiesc să pună pulbere din rădăcina acestei plante în rachiu, şi după două săptămâni beau seara pentru a provoca eliberarea căilor respiratorii.

Obţinerea pulberei

Pulberea se obţine prin râşniţare sau zdrobire, păstrându-se în borcane cu filet, bine închise, timp de două săptămâni. Se ia câte o linguriţă de câte patru ori pe zi şi se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă. Acest preparat este ideal pentru distrugerea viermilor intestinali.