Main menu

header

de Claudia Stan

Nemţişorul de câmp (Consolida regalis) este o plantă medicinală anuală ce creşte pe câmpii. Frunzele sale sunt foarte subţiri, asemănătoare cu cele de mărar. Florile au culorile albăstrui, roz sau alb.

Usucă negii
Consolida este o plantă valoroasă, cu numeroase proprietăţi terapeutice, de la care se folosesc doar florile. Cu ajutorul ei puteţi elimina negii pe cale naturală, fără a apela la doctori sau tehnologii cu laser. Strângeţi un pumn de flori de la nemţişorul de câmp şi aşezaţi-le la uscat, timp de două săptămâni, într-un loc umbros. Puneţi apoi florile într-o râşniţă şi amestecaţi până ce devin pulbere. Se umezeşte locul afectat şi se presară pulberea. Aplicaţi această „mască” în fiecare zi, câte o jumătate de oră, până ce negii dispar.

Combate sterilitatea
Infuzia din nemţişor de câmp (o linguriţă cu flori mărunţite la o cană cu apă clocotită) ajută la reglarea tensiunii arteriale. Se poate consuma şi înaintea unui examen sau pentru stăpânirea emoţiilor, calmând astfel stimulii nervoşi ce dau starea de agitaţie.
În plus, acestei plante i s-au adus, de-a lungul timpului, numeroase virtuţi pentru capacitatea sa de a vindeca sterilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Dacă vă confruntaţi cu această problemă consumaţi de cel puţin două ori pe zi decoct din nemţişor. Fierbeţi o jumătate de linguriţă cu flori (mărunţite) în 250 ml de apă, timp de cinci minute. Se îndulceşte amestecul cu o linguriţă cu miere şi se bea înainte de masă timp de o lună. Mai mult, decoctul se poate utiliza şi pentru spălături vaginale sau gargară (gingivită). De asemenea, nemţişorul poate fi folosit cu succes şi în tratarea afecţiunilor renale, a astmului bronşic şi a gutei.