Main menu

header

de Claudia Stan

Plopul negru sau Populus nigra este un arbore ce creşte în regiuni joase, depresiuni şi preferă umiditatea ridicată. De mare preţ în medicina naturistă şi farmaceutică sunt mugurii vegetativi pe care plopul negru îi „fabrică”. Utilizarea acestora este variată, fiind recomandată atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratarea anumitor boli.

Tratează bronşitele
Efectele terapeutice ale mugurilor de plop negru sunt asemănătoare cu cele ale propolisului de albine. Fitoterapeuţii îi denumesc chiar „propolis vegetal”, deoarece conţin cinci dintre substanţele propolisului. Mai mult, aceştia asigură cantitatea zilnică de fier, zinc, cupru, cobalt, mangan şi iod necesară organismului. Cel mai des, fructele sunt folosite pentru tratarea bronşitelor acute şi a tuturor problemelor ce ţin de aparatul respirator şi reumatism. Infuzia (o linguriţă cu muguri de plop negru se opăreşte în 250 ml de apă şi se lasă vasul acoperit timp de un sfert de oră) se bea de cel puţin trei ori pe zi şi ajută la vindecarea bolilor aparatului respirator. Se recomandă fabricarea uleiului din 100 g de muguri la 100 ml de ulei de măsline şi se masează locul dureros. Se lasă aproximativ o jumătate de oră, până ce durerile cauzate de reumatism dispar.

Cicatrizează rănile
Cumpărată de la farmacie sau făcută în casă, crema din muguri de plop negru are efecte miraculoase pentru vindecarea arsurilor şi cicatrizarea rănilor. Pentru fabricarea sa se iau trei linguriţe pline cu muguri zdrobiţi şi se amestecă în 100 de grame de vaselină. Puneţi conţinutul într-un recipient de plastic şi lăsaţi-l la rece timp de o săptămână, după care începeţi să o folosiţi. Ungeţi locul afectat de patru ori pe zi, în special atunci când ieşiţi din casă, pentru a preveni infectarea rănilor. De asemenea, băile tratează cu succes cistita, degerăturile şi micozele. Fierbeţi 250 de grame de muguri în cinci litri de apă. Strecuraţi şi lăsaţi să se răcească, după care adăugaţi lichidul în apa din cadă, ce trebuie să aibă peste 37°C. Pentru rezultate eficiente, urmaţi această procedură zilnic şi staţi în cadă o jumătate de oră. În plus, baia dezinfectează pielea, curăţând-o de acnee.

În caz de epidemie de gripă se clăteşte de patru ori gura cu infuzie din muguri de plop negru