Main menu

header

de Claudia Stan

Dosnica vânătă (Clematis integrifolia) este o plantă ierboasă ce aparţine familiei ranunculaceae. Are o deosebită importanţă în medicina naturistă, datorită timpului de vindecare rapid asupra bolilor femeieşti.

Distruge chisturile ovariene
Clematis are frunze simple, ovale, care se dezvoltă pe tulpini ce pot ajunge la înălţimea de un metru. Florile mov-albastre apar în luna iunie şi ţin până în septembrie. Cel mai des este întâlnită în fâneţe umede, lunci, la marginea pădurilor sau prin tufişuri, deoarece dosnica vânătă este o plantă ce iubeşte umbra şi umezeala.
Pe lângă dureri şi hemoragii (cauzate de ciclul menstrual), Clematis „topeşte” chisturile ovariene. Infuzia se face din două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se recomandă îndulcirea cu miere şi consumarea de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Totodată, proprietăţile medicinale ale plantei distrug microbul ce cauzează mirosul neplăcut al secreţiilor vaginale.

Prima pacientă, o gravidă
Legenda spune că o călugăriţă a ajutat o femeie să nască. Proaspăta mămică sângera foarte mult şi avea dureri cumplite chiar şi după naştere. Călugăriţa a cules câteva frunze de dosnică şi a făcut o infuzie. Femeia şi-a revenit în scurt timp şi, de atunci, au fost făcute numeroase teste cu această plantă.

Sfat! Pentru durerile provocate de chisturile ovariene se recomandă o baie călduţă cu dosnica vânătă. Se iau trei mâini pline cu frunze şi flori şi se fierb timp de zece minute (dacă planta este verde se fierb 15 minute). Se strecoară compoziţia şi se adaugă în apa folosită pentru baie. Timpul de acţiune este de 30 de minute.