Main menu

header

de Eugenia Golub

Smochinele sunt cunoscute încă din Antichitate, datorită proprietăţilor benefice pentru sănătate. Aceste fructe sunt tonifiante, nutritive, diuretice şi laxative. Ele se recomandă copiilor, adolescenţilor, convalescenţilor, bătrânilor şi sportivilor, pentru conţinutul bogat de fier, potasiu şi fosfor. Trei smochine consumate zilnic oferă 20% din cantitatea necesară de fibre.

Indicate în bolile pulmonare
Din smochine se pot prepara vin, oţet, dulceaţă şi prăjituri. În bioterapie se utilizează fructul, latexul şi frunzele. Fructul este indicat în afecţiunile respiratorii şi pulmonare, eliberând căile respiratorii de secreţii. În tratarea laringitelor şi traheitelor este benefică folosirea lui sub formă de sirop: şase smochine se fierb într-un sfert de litru de apă, până se obţine o băutură concentrată. Aceasta se bea cu înghiţituri mici. În plus, smochinele scad tensiunea arterială, sunt bune în astenii, inflamaţii urinare, combat colesterolul şi iritaţiile gastrointestinale. Decoctul (40-120 g smochine la un litru de apă) este indicat în stări febrile, bronşite, guturai, iar, ca gargară, în anghină şi gingivită. De asemenea, decoctul din lăstarii pomului are efect diuretic şi laxativ. Se recomandă în constipaţie. Extern, fructele sunt recomandate în stomatite, gingivite, abscese dentare, furuncule. Cu sucul lăptos al smochinelor verzi se tratează negii şi bătăturile.

Împiedică depunerea grăsimilor
Uscate la soare, smochinele au o mare valoare nutritivă, pentru că apa din ele se transformă în zahăr. Fructul este un puternic energizant, pe care diabeticii şi cei care se tem de kilogramele în plus trebuie să îl consume cu prudenţă, datorită zaharurilor naturale. Ajută foarte mult în curele de slăbire, dar trebuie excluse celelalte surse de carbohidraţi: pâinea, orezul şi pastele făinoase. Datorită fibrelor conţinute de smochine, rămân mai mult timp în stomac, ceea ce înlătură senzaţia de foame pentru o perioadă mai îndelungată. De asemenea, fiind foarte dulci, nu se va simţi nevoia de a consuma produse cu zahăr. În Antichitate, smochinele erau folosite ca îndulcitor. În acelaşi timp, fibrele conţinute stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor.