Main menu

header

de Claudia Stan

Stellaria media sau răcovina este o plantă medicinală originară din America şi Europa, fiind foarte răspândită în zonele de deal şi de câmpie din ţara noastră. În scop terapeutic, de la ea se folosesc doar frunzele şi florile.

Salată energizantă
Graţie proprietăţilor sale terapeutice, răcovina a ieşit din rândul buruienilor, fiind catalogată drept una dintre plantele medicinale preţioase pentru sănătate. Stellaria este un antidot perfect împotriva asteniei de primăvară. Frunzele proaspete conţin substanţe nutritive, iar vitaminele A şi C ajută la energizarea corpului în mod natural. În plus, vitamina C vă scapă de constipaţia severă.

Spălaţi bine frunzele şi tăiaţi-le mărunt! Asezonaţi salata cu sare şi piper după gust, ulei de măsline şi oţet (de preferat balsamic). Consumul se recomandă doar pe stomacul gol şi este suficientă o singură porţie pe zi pentru a se simţi efectele benefice. În plus, dacă aveţi storcător, puteţi face un suc proaspăt din plantă, seva fiind o sursă pură de sănătate. Infuzia (se toarnă o cană cu apă fierbinte peste două linguriţe de plantă uscată şi se lasă la infuzat timp de cinci minute) se recomandă în tratarea problemelor digestive, în special a ulcerului.

Dezinfectează rănile
Din cauza scutecelor, bebeluşii suferă destul de des de dermatită. Se unge locul afectat cu seva stoarsă din planta proaspătă şi se lasă să acţioneze timp de o jumătate de oră. În plus, puteţi opta şi pentru spălături externe cu o fiertură concentrată (1 kg de plantă la 2 l de apă), după care se va aplica tifon steril. Mai mult, băile locale cu răcovină ajută în calmarea inflamaţiilor testiculare, hemoroizilor şi furunculelor. Totodată, seva proaspătă ajută la vindecarea rapidă a eczemelor şi arsurilor, dezinfectând rănile. Planta este utilă şi pentru a scăpa de coşurile purulente. Se spală bine faţa cu săpun, se aplică seva şi se lasă până se usucă, după care clătiţi. Atenţie, evitaţi contactul cu ochii, deoarece provoacă usturime!

- Poate produce pierderi de până la 80% din recolta de orez, drept pentru care este considerată inamicul lanurilor