Main menu

header

de Maria Petrache

Bananele pot fi cheia pentru obţinerea unor noi tratamente eficiente împotriva virusului HIV (cel care declanşează SIDA), informează dailymail.co.uk. În urma unor teste, oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că o anumită substanţă din aceste fructe este la fel de eficientă ca două medicamente anti-HIV de pe piaţă. În opinia lor, un astfel de tratament bazat pe substanţa BanLec este ieftin şi are potenţialul de a salva milioane de vieţi. Ingredientul este un tip de lecitină, o substanţă chimică produsă în mod natural de plante, benefică împotriva infecţiilor.

Cercetătorii americani au descoperit că lecitina din banane inhibă infecţiile cu virusul HIV, blocând calea de acces a acestuia în organism. Substanţa BanLec acţionează asupra sacului proteic ce acoperă materialul genetic al agentului patogen. Michael Swanson, de la Universitatea din Michigan, coordonatorul principal al studiului, a declarat: „Problema cu medicamentele anti-HIV este că virusul poate suferi mutaţii, devenind astfel rezistent la acele tratamente, însă procesul va fi mult mai greu de realizat în prezenţa lecitinelor. Acestea se fixează pe glucidele pe care le descoperă în diverse locuri la nivelul sacului proteic al virusului HIV, iar acesta va avea nevoie de mutaţii multiple pentru a scăpa de ele”.

S-ar salva milioane de vieţi
Substanţa miraculoasă a fost la fel de eficientă în testele de laborator ca două medicamente anti-HIV folosite pe piaţă: T-20 şi Maraviroc. Michael Swanson a declarat că lucrează deja la o tehnică prin care doreşte să descompună substanţa BanLec în compuşi utilizabili, ce vor putea fi folosiţi pe pacienţi umani. Oamenii de ştiinţă consideră că aceştia vor putea fi utilizaţi fie singuri, fie împreună cu alte medicamente anti-HIV. Chiar şi un succes modest în această încercare ar putea salva vieţile a milioane de oameni pe plan mondial, consideră autorii studiului. În prezent, mai puţin de jumătate dintre noile cazuri de infecţii cu HIV beneficiază de terapii antiretrovirale. Studiul a fost publicat în Journal of Biological Chemistry.