Main menu

header

de Liliana Simidon

Primăvara şi-a intrat în drepturi, toată natura s-a trezit la viaţă. Acest fapt este un motiv de mare bucurie, dar nu poate fi „gustat” din plin de persoanele cu alergii. Statisticile atestă faptul că un sfert dintre români suferă sau au suferit măcar o dată în viaţă o criză alergică. Acestea se aseamănă de multe ori cu astmul.

Principalele simptome
Uneori, neplăcerile pot dura săptămâni întregi. Printre simptomele cel mai des întâlnite se numără: strănutul, de multe ori în lanţ, secreţiile nazale abundente, ochii lăcrimează tot timpul, pleoapele se umflă, apar frecvent mâncărimi ale pielii, tusea apare şi ea în multe cazuri, respiraţia devine grea, apar dureri de cap persistente, starea generală este foarte proastă.
Principala cauză o constituie, în foarte multe cazuri, alimentaţia ce abundă în coloranţi şi conservanţi extrem de nocivi pentru organismul nostru.
Alergiile alimentare pot să apară atunci când consumaţi: peşte, carne, ouă, lapte, căpşuni, alune sau nuci. Această alergie alimentară apare de multe ori chiar înaintea vârstei de 4 ani şi se întâmplă ca, o dată cu trecerea anilor, să dispară. Cel mai bun remediu în acest caz este să sesizaţi ce aliment creează probleme şi să îl evitaţi, fiindcă nu există un tratament propriu-zis.
Alergia la polen sau „febră a fânului”, cum mai este numită, apare o dată cu primăvara şi se termină când începe toamna. Aici trebuie să aveţi grijă, fiindcă se poate transforma în astm alergic.

Feriţi-vă de mucegai!
Alergia la praf şi mucegai are aceleaşi simptome. Singura problemă este că, spre deosebire de cea la polen, ce are caracter sezonier, aceasta este permanentă, astfel că trebuie să încercaţi să scăpaţi de mucegaiul din casă (există soluţii speciale) şi bineînţeles de praf.
Alergiile de contact: aici este vorba despre faptul că o anumită substanţă poate afecta pielea şi este denumită şi dermatită de contact. Aceasta poate apărea fie pe anumite porţiuni, fie pe suprafaţa întregului corp. Produsele incriminate: unele cosmetice, vopseaua de păr, anumite metale şi, în multe cazuri, detergenţii.
Alergia poate să se vindece printr-un regim de viaţă sever şi printr-o disciplină de fier. Se renunţă total la cafea, ţigări, alcool şi, pentru o perioadă de două luni, nu se mănâncă deloc carne. Nu aveţi voie să consumaţi lactate, dulciuri, în special zahăr, ciocolată, foitaje din comerţ, aluaturi prăjite sau fierte. Puteţi consuma miere şi smochine. Obligatoriu trebuie să vă feriţi de ouă şi condimente, în special de cele iuţi. Ca o alternativă, puteţi mânca fructe, legume şi cereale.

Cura cu suc de orz verde este utilă
Remediile naturale vă pot fi de folos, astfel puteţi alege:
- cura cu sucuri de legume şi fructe (în cazuri grave) - trei zile pe săptămână, exclusiv sucuri proaspăt obţinute, până la 3 litri pe zi;
- cura cu pulbere de trei-fraţi-pătaţi, trei-patru linguriţe pe zi, după care se bea multă apă (două pahare) sau cura cu infuzie de trei-fraţi-pătaţi - trei-patru căni pe zi;
- regimul Oshawa cu grâu, orez, mei, hrişcă, zece zile pe lună, este extrem de bun pentru detoxificare;
- cura cu suc de orz verde, 50 ml de trei ori pe zi;
- cura cu fagure de miere dacă suportaţi mierea;
- inhalaţii cu ceai de muşeţel în care se pun două-trei picături de ulei de eucalipt (poate reduce congestia nazală);
- spălarea nărilor cu apă cu sare;
- „masarea” nărilor cu ulei de cătină sau unguent de gălbenele, de trei ori pe zi.

Recomandări

TREI-FRAŢI-PĂTAŢI capsule - este un antialergic foarte bun, fiind util în rinite, alergodermii, astm bronşic. Administrare: una-două capsule, de trei ori pe zi;
COUGH KALP - vă poate scăpa din impas în cazul rinitelor alergice, al inflamaţiilor în sfera ORL, dar şi când este vorba despre tuse. Administrare: trei linguri pe zi;
CEAI MEDICINAL ANTIALERGIC - poate fi folosit în toate erupţiile cutanate de origine alergică, rinite, astm alergic, produsul având efect antialergic, antiinflamator, calmant, antipruriginos. Administrare: două-trei căni pe zi.