Main menu

header

de Elena Şerban

Virozele, răcelile şi gripele ar putea fi ţinute la distanţă de micuţi dacă părinţii ar întrebuinţa şi preparate pe bază de plante. Este chiar păcat să folosim produsele naturale doar în cazul adulţilor, când şi pentru copii sunt la fel de importante. E chiar mai indicat să îi învăţăm pe cei mici să nu ia medicamente pentru orice boală.

Sirop de mentă, pentru gât iritat
Un copil care tuşeşte sau are gâtul iritat nu este un copil 100% sănătos. De aceea, mămicile se străduiesc să îi „facă bine” pe cei mici, de cele mai multe ori fără a-i duce la medic şi fără a le da medicamente. Una dintre cele mai bune reţete naturiste este siropul de mentă. Acesta se prepară după următoarea reţetă: puneţi două linguri cu mentă în 500 ml de apă. Lăsaţi la fiert până ce apa scade la jumătate. După ce strecuraţi cu mare atenţie şi lasaţi să se răcească, adăugaţi miere de tei, cât consideraţi dumneavoastră că i-ar plăcea celui mic (în general, cam două linguri).
Din siropul ce trebuie păstrat la frigider administraţi-i copilului uşor răcit câte o linguriţă dimineaţa şi una seara.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştiţi atunci când preparaţi ceaiuri sau siropuri este că, în cazul micuţilor, dozele sunt mai mici. Alt lucru important este că toate preparatele trebuie să aibă un gust bun: dacă le place, nu veţi avea nicio problemă în a-i trata pe cei mici. Ba, dimpotrivă, este foarte probabil să vă mai ceară. De aceea, folosiţi în aceste preparate lămâie, mentă, miere, fructe de pădure, căpşuni etc.

Băile cu levănţică opresc febra
Dacă micuţul a răcit şi a făcut şi febră, pregătiţi-i o baie fierbinte în care aţi adăugat câteva picături de ulei de levănţică. Puteţi chiar să faceţi un masaj uşor copilului în zona cefei, fără a apăsa însă prea tare. Aveţi grijă ca prichindelul să nu bea apa din cadă. Ar putea fi tentat să facă acest lucru, din cauza mirosului. De asemenea, trebuie să aveţi grijă să nu-i intre în ochi. Acelaşi efect antifebril este obţinut şi dacă veţi pune în cadă săculeţi din pânză cu diverse plante: salcie, isop, busuioc, muşeţel, scorţişoară, ghimbir sau rozmarin.

Foarte important!!! Nu daţi aceste remedii copiilor mai mici de 2 ani!!!

Sucurile cu miere previn afecţiunile

Datorită conţinutului de vitamina C, citricele sunt excelente pentru a ţine răcelile la distanţă. Cu toate acestea, mulţi copii refuză să mănânce fructele ca atare. Aşa că trebuie să-i păcăliţi pregătind sucuri. Ele trebuie îndulcite însă din belşug cu miere.