Main menu

header

de Anda Postolache

Nalba mare este o plantă medicinală cu proprietăţi terapeutice dintre cele mai diverse. Este utilă în durerile de dinţi, în afecţiunile digestive, refăcând mucoasa stomacală, înlătură halena (mirosul urât al gurii), împiedică dezvoltarea infecţiilor urinare, combate diareea şi are multe efecte benefice.

Tratează problemele respiratorii
Nalba mare ajută în tratarea durerilor de dinţi. Decoctul se prepară astfel: într-un litru de apă se pun 20 g de flori şi frunze de nalbă mare (se cumpără din Plafar), se fierbe totul zece minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei pahare pe zi. Se poate prepara şi infuzia, dar în acest caz frunzele şi florile se combină cu flori de nalbă de pădure şi cu seminţe de in, câte 5 g din fiecare.
Infuzia şi decoctul sunt de ajutor şi în cazurile de inflamare a vezicii urinare, a diareii şi a problemelor intestinale.
Siropul de nalbă mare este bun pentru tratarea problemelor respiratorii. Acesta se prepară astfel: 2 g de extract de nalbă mare se combină cu sirop de zahăr, circa 100 g. În cazul problemelor respiratorii se mai foloseşte infuzia din rădăcini de nalbă mare.

Alungă halena
Nalba mare este recomandată şi ca mijloc de îndepărtare a mirosului neplăcut al gurii. Se pun două linguri cu plantă la un borcan de 800 ml cu apă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Apoi, pe parcursul zilei, se ia câte o gură şi se ţine două-trei minute, după care se aruncă. Ajută şi la însănătoşirea mucoasei după tratamentele stomatologice, în cazul aftelor şi al altor probleme ale cavităţii bucale. Acelaşi lichid se poate însă şi bea, fiind util în vindecarea şi refacerea mucoasei stomacale distruse de medicamente multe sau din cauza bacteriei specifice. Decoctul este indicat în cazul pleoapelor umflate: se pun pe ochi comprese.