Main menu

header

de Liliana Simidon

Osteoporoza este numită boala tăcută, „hoţul” ce poate slăbi osul pe parcursul vieţii, fără a putea fi depistat. Vorbim despre această afecţiune atunci când, din diferite motive, apare deteriorarea structurii ţesutului osos. Se observă radiologic subţierea şi rarefierea peretelui. Foarte rar se întâmplă ca acest proces de distrucţie să fie localizat la un singur os. În cea mai mare parte este difuz, afectează mai multe locuri, în multe cazuri întregul schelet.

Ereditatea are un cuvânt greu de spus
Afecţiunea poate fi privită ca o consecinţă a unor tulburări endocrine, în cazul în care persoana a fost imobilizată perioade lungi la pat, când vârsta este înaintată sau din pricina diverselor boli metabolice carenţiale.
Dacă ne gândim la factorii declanşatori (de risc), aici un cuvânt greu de spus îl are ereditatea. Dacă luăm în calcul perioada de menopauză, şi aceasta este un factor de risc major, când au avut loc diverse intervenţii chirurgicale, anumite tratamente medicamentoase (tratamente prelungite cu medicamente antiinflamatorii, antiepileptice sau hormoni tiroidieni).

Mersul pe jos întăreşte sistemul osos
Din faptul că procesul de osteoporoză este de regulă generalizat se trage concluzia că poate produce fracturi şi la nivelul altor oase (craniu, gambe, braţe şi coaste) în cazul unei lovituri puternice.
Dacă vorbim despre simptome, acestea pot fi: pierderea mobilităţii membrelor, scăderea în înălţime, aşa-numita cifoză (cocoaşă), scolioza (cocoaşa în formă de S), contracturile musculare sau durerile osoase.
Alimentaţia este cuvântul-cheie. Trebuie să consumaţi cât mai multe lactate, brânzeturi (cu procentaj foarte mic de grăsime), surse importante de calciu, vegetale bogate în calciu (seminţe, cereale integrale, legume de culoarea verde închis). Pentru persoanele trecute de vârsta menopauzei, necesarul de calciu este de 1.500 mg. Mişcarea, exerciţiul fizic regulat pot menţine densitatea osoasă şi mai au avantajul că întăresc sistemul muscular. Dacă sunteţi mai comozi şi nu mergeţi la sală, mersul pe jos, urcatul scărilor, poate chiar şi statul în picioare vă pot ajuta dacă vreţi să aveţi un sistem osos sănătos.

Orzul verde are un efect benefic
Există însă remedii ce pot diminua problemele legate de osteoporoză.
- Cura cu orz verde are un efect benefic. Se consumă două-patru linguriţe cu pulbere de orz verde astfel: două linguriţe rase se dizolvă în 150-200 ml de apă plată sau suc de fructe şi se bea cu înghiţituri foarte mici înainte de masa de dimineaţă şi de cea de prânz. Atenţie, nu se folosesc băuturi fierbinţi;
- Cura cu grâu încolţit: se folosesc 50-100 g de grâu spălat foarte bine. Apoi se lasă 24 de ore la încolţit la loc cald (acoperit cu apă, peste vas se pune un prosop). Apoi, după 24 de ore, când bobul a încolţit, se spală şi se râşneşte, amestecându-l cu miere şi cu fructe la alegere. Astfel veţi avea parte de un mic dejun delicios;
- Cura cu polen: două-trei linguriţe cu produs apicol pe zi. Se mestecă bine;
- Cura cu ouă de prepeliţă: adulţi - 240 de ouă, copii - 120 de ouă.

Produse naturale recomandate

FEMITONE: util în cazul în care afecţiunea se datorează menopauzei. Se administrează o capsulă de trei ori pe zi;
ULEI DE PEŞTE DIN ADÂNCUL OCEANULUI: util în afecţiuni osteoarticulare, este binevenit şi în cazul unui nivel crescut al colesterolului şi trigliceridelor, fiind supranumit „îngerul păzitor al vaselor sangvine coronariene şi cerebrale”. Se administrează două capsule pe zi la o jumătate de oră după micul dejun;
VITAMINIZANT: sirop natural cu măceşe şi cătină: favorizează depunerea calciului în oase, creşte capacitatea de apărare a organismului faţă de infecţii, stimulează formarea hemoglobinei. Se iau două-trei linguri pe zi în cazul adulţilor şi două-trei linguriţe la copii.
LAKSHADI GUGGUL: are acţiune remineralizantă pentru ţesutul osos. Este un antiinflamatoar, fiind binevenit în fracturi, luxaţii şi bineînţeles în osteoporoză. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.