Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Fie că aţi consumat drajeuri împotriva tutunului, pastile sau aţi lipit pe braţe plasturi ce luptă împotriva tutunului, fitoterapeuţii vă sfătuiesc să luaţi în serios sintagma „reîntoarcerea la natură”. Cum există ceaiuri ce au vindecat până şi cancerul avansat, este lesne de înţeles că anumite infuzii vă pot face să renunţaţi definitiv la fumat. Obligeana, salvia, pedicuţa sau menta sunt patru dintre plantele ce vă vor face să spuneţi „adio” ţigărilor.

Picăturile de pedicuţă acţionează rapid
Tinctura de pedicuţă se găseşte preparată în magazinele şi în farmaciile naturiste. Ea acţionează eficient împotriva dependenţei de nicotină. Se iau 30 de picături în puţină apă de cinci-şase ori pe zi (de regulă, o dată la două-trei ore), vreme de 14 zile, dar după ce vă lăsaţi de fumat. Astfel, frecvenţa administrării se reduce: în săptămânile trei şi patru se iau 30 de picături de patru-cinci ori pe zi, pentru a ajunge la 30 de trei ori pe zi în luna a doua şi a treia. Acţiunea pedicuţei este imediată în majoritatea cazurilor.

Obligeana induce o stare de ameţeală
La mulţi oameni, vreme de o oră după administrare, apare o intoleranţă la tutun. Imediat ce au fost trase câteva fumuri se declanşează o stare de ameţeală şi vomă, ce se intensifică în momentul în care ne încăpăţânăm să fumăm în continuare. Mecanismul acesta nu apare însă la toată lumea. Principala calitate a tincturii de pedicuţă este aceea că are o acţiune amplă de dezintoxicare şi de eliminare a tulburărilor ce apar după renunţarea la nicotină (tremurături ale membrelor, nervozitate, apetit alimentar excesiv, probleme circulatorii şi multe altele).
Obligeana este un sedativ extrem de subtil. Ea reduce starea de nelinişte şi de frustrare pe care toţi fumătorii o simt atunci când se lasă de viciul care îi domină. Vinăriţa, o floare ce creşte la umbra pădurii, cu un parfum îmbătător, conţine unele substanţe odorizante ce ne fac să respingem instinctiv fumatul. Cele două plante se consumă separat, sub formă de infuzie. Se adaugă două linguriţe cu plantă la o cană. Specialiştii recomandă ca dimineaţa să consumaţi ceai de obligeană, iar seara de vinăriţă.

Menta alungă pofta de tutun
Menta şi salvia sunt două plante aromatice cu acţiune directă asupra arborelui bronşic şi a plămânilor, ajutând la dezintoxicarea mai rapidă a acestora. Realizaţi o infuzie de mentă şi salvie şi consumaţi-o călduţă. Cantitatea de plante infuzate nu contează, ele putând fi adăugate după bunul plac. Două căni pe zi sunt suficiente pentru a vă potoli pofta de nicotină.