Main menu

header

de Anda Postolache

Nuci, migdale, fistic, alune, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, toate aceste graminee sunt deosebit de valoroase pentru sănătatea noastră. Însă trebuie consumate în cantităţi mici, dar aproape în fiecare zi. Ele asigură necesarul de elemente ce se găsesc mai greu în alte alimente şi sunt indicate pentru a echilibrul nostru energetic.

Alunele
Alunele au o mare valoare nutritivă, dar şi un potenţial alergic important, astfel încât trebuie consumate cu moderaţie şi autoobservare. Acestea au un efect de vasodilatare periferică şi protejează inima. Copiilor anemici li se recomandă consumarea de alune crude, în cantităţi moderate. Din păcate cele prăjite şi sărate puternic, găsite în comerţ în mod curent, nu sunt benefice organismului, ele îngreunând funcţionarea ficatului şi a bilei.

Floarea-soarelui
Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitaminele B şi E, fier, zinc, cupru şi protejează inima prin grăsimile polinesaturate pe care le conţin. Fierul şi zincul cresc imunitatea organismului, dar şi în cazul acestor seminţe trebuie respectată recomandarea să fie consumate crude.

Fisticul
Fisticul are ca principală proprietate oprirea depunerii colesterolului, asta datorită unei substanţe pe care o conţine, numită luteină. Fisticul crud ajută menţinerea glicemiei în valori normale.

Nucile
Nucile sunt foarte valoroase pentru organism, dar nu trebuie abuzat de ele, fiindcă au iod în compoziţie şi persoanele cu înclinaţii spre hipertiroidie trebuie să manifeste prudenţă. Însă patru-cinci nuci pe zi sunt recomandate, datorită proprietăţii lor de a regla colesterolul şi pentru acizii Omega 3 pe care îi conţin.

Migdalele
Migdalele conţin îndeosebi magneziu şi cupru, fiind în mod deosebit recomandate persoanelor care suferă de depresii sau celor aflate într-o stare de oboseală accentuată după perioade mai dificile din punct de vedere nervos.

Dovleacul
Seminţele de dovleac sunt foarte sănătoase, dar numai dacă sunt mâncate crude, nu prăjite, şi, de preferinţă, fără sare. Pot fi adăugate în diverse salate, ele dând un plus de savoare. Reglează colesterolul şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui prin capacitatea de a reda elasticitatea vaselor. Sunt indicate şi pentru bolnavii de rinichi şi de diferite afecţiuni hepatice. Femeile care alăptează pot folosi următoarea reţetă pentru stimularea lactaţiei: se pisează 20 de grame de seminţe de dovleac crude şi se amestecă împreună cu 100 ml de apă şi o linguriţă cu miere.