Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Echinacea este o plantă înaltă adusă din America de Nord şi a fost un leac de căpătâi al pieilor roşii. Încă din timpuri străvechi s-au descoperit efectele sale uimitoare de mărire a rezistenţei naturale a organismului la infecţii. Se pare că are rezultate spectaculoase, în timpul sezonului rece, în prevenirea gripei, fiind denumită adesea „vaccinul antigripal natural’’. Cel mai întâlnit stimulent imunitar de pe mapamond este specia cu flori roşii (Echinacea purpurea). Ea acţionează relativ rapid (în trei-patru zile apar efectele de mărire a capacităţii de apărare a organismului în faţa infecţiilor), are o toxicitate scăzută şi poate fi folosită pe termen lung, fără a da efecte adverse.


Tinctura creşte eficienţa

Cel mai eficient tratament cu echinacea roşie constă în administrarea tincturii. Se ia o linguriţă de trei ori pe zi, de preferinţă pe stomacul gol, pentru prevenirea gripei sau a răcelilor. Atunci când s-a instalat deja se iau până la patru linguriţe pe zi sau se apelează la remedii mai puternice, cum ar fi ginsengul sau arnica.


Pulberea previne răceala

Dacă aveţi nevoie de un tratament ce durează mai mult timp, efecte extraordinare are pulberea de echinacea. Aceasta este mult mai eficientă decât tinctura. Se ia o jumătate de linguriţă cu pulbere de echinacea, obţinută prin măcinarea plantei, de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni. Este un remediu excepţional atunci când simţim că ne încearcă răceala, când avem infecţii în gât, se umflă amigdalele sau ne supără sinusurile. De asemenea, pulberea poate trata şi infecţiile renale sau bolile de piele de origine infecţioasă sau chiar a unor tumori benigne.


Cura de o lună vindecă infecţiile

O cură de maximum două săptămâni cu tinctură sau pulbere de echinacea roşie va mări considerabil capacitatea de apărare a organismului în faţa infecţiilor, mai ales acum primăvara. Planta, îndeosebi sub formă de pulbere, este un adevărat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confruntă cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mică pală de curent. O cură de o lună ajută la eliminarea gradată a infecţiilor persistente şi măreşte rezistenţa la bolile infecţioase.