Main menu

header

de Anda Postolache

Avitaminozele sunt boli de nutriţie provocate de lipsa uneia sau mai multor vitamine din alimentaţie, fiind strâns legate şi de scăderea imunităţii organismului. Apar mai ales iarna, când consumaţi mai puţine fructe şi legume proaspete.

Majoritatea plantelor medicinale conţin o largă varietate de vitamine. Fructele şi frunzele unor vegetale precum măceşul (trandafir sălbatic sau rug, cunoscut şi sub denumirea de sângele lui Adonis), cătina albă şi coacăzul negru îşi păstrează cea mai mare parte dintre vitamine dacă sunt recoltate la momentul potrivit şi se păstrează corespunzător. În cazul avitaminozelor sunt recomandate infuzii, băuturi răcoritoare şi siropuri din plante bogate în vitamine. Noi vă propunem câteva reţete uşor de preparat în casă.

Măceşele, sursă de acid ascorbic
Infuzie: se lasă la infuzat o lingură cu măceşe la 250 ml de apă clocotită, se strecoară şi se bea între mesele principale;
Băutură răcoritoare: se pun într-un litru de apă rece 100 g de fructe, peste care s-au adăugat 100 g de zahăr. Se lasă timp de 12 ore la macerat, se strecoară şi se păstrează la rece. Se beau 750 ml pe zi.
Sirop: se pune un litru şi jumătate de apă clocotită peste 250 g de fructe uscate, se lasă la macerat 12 ore, se filtrează şi se adaugă 500 g de zahăr. Compoziţia se fierbe până ajunge la consistenţa unui sirop.

Cătina, izvor de sănătate
Această plantă are multe vitamine, dar este şi diuretică şi laxativă, ceea ce este de ajutor în sănătatea organismului. Se prepară o infuzie din două linguriţe cu fructe uscate la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.