Main menu

header

de Anda Postolache

Negrilica, pe numele ştiinţific Nigella sativa, este o plantă medicinală cu atât de multe aplicaţii, încât, în vechime, era considerată un panaceu.

Recomandate în problemele cu rinichii
Importante pentru fitoterapie sunt seminţele mici şi negre ale acestei plante. În plus, ele au o aromă şi un gust plăcut. Acestea sunt folosite în industria alimentară, pentru a se condimenta anumite sortimente de brânză.
Una dintre principalele direcţii în care acţionează planta este cea a alergiilor. Seminţele sale conţin substanţe antihistaminice, adică ajută organismul să nu mai dezvolte reacţii alergice. În mod tradiţional, negrilica era folosită pentru digestie, fiindcă are capacitatea de a stimula eliminarea bilei în sistemul digestiv. Ea mai are şi un efect diuretic uşor, fiind recomandată bolnavilor care reţin sarea şi au diferite probleme cu rinichii.

Ţin inima sănătoasă
Seminţele ajută la regularizarea activităţii inimii, dar au un efect curativ şi la bolnavii de astm prin faptul că, în componenţa lor, există substanţe cu acţiune vasodilatatoare. Negrilica mai este recomandată pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, ameţelilor, anorexiei, impotenţei şi paraziţilor intestinali.

Reţete utile
Iată o reţetă veche de utilizare a acestei plante vindecătoare: trei linguriţe cu seminţe se macină şi se pun la macerat timp de 24 de ore într-un litru de zeamă acră de varză. Dimineaţa, pe stomacul gol, se bea un pahar din acest produs, apoi, după câteva ore, se bea restul de lichid. După o săptămână se repetă.
Un alt remediu se prepară din două linguriţe de seminţe măcinate. Se fierb timp de zece minute într-un litru de vin. După această perioadă se lasă vasul acoperit timp de zece minute. Apoi se strecoară şi se poate bea câte un păhărel de vin înainte de masa de prânz.