Main menu

header

de Ana Trifan

Produsele naturale sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente în rezolvarea problemelor delicate ale trupului decât cele scumpe din comerţ. Aşadar, continuăm seria de trucuri pentru a vă proteja portofelul şi corpul.

Picioare urât mirositoare
Clorofila, acel pigment care dă culoarea plantelor, te poate ajuta să scapi de mirosul neplăcut al picioarelor. Puneţi două-trei linguriţe de produs lichid (se găseşte la magazinele naturiste) într-un lighean mic cu apă caldă. Scufundaţi picioarele timp de un sfert de oră. Uscaţi-vă complet după aceea şi aveţi grijă să purtaţi şosete din bumbac, pentru a le permite să respire.

Dureri de cap
Calmaţi durerea de cap masându-vă tâmplele cu câteva picături de ulei de mentă. Acesta acţionează la fel de puternic ca 1.000 mg de acetaminofen, principalul ingredient pe care îl găsiţi în medicamentele analgezice (Paracetamol, Panadol, Eferalgan). Oamenii de ştiinţă nu au putut demonstra, deocamdată, cum acţionează menta, dar se pare că aceasta împiedică transmiterea senzaţiei de durere către sistemul nervos central.

Probleme dentare
Durerile danturii se pot rezolva fără calmante, cel puţin până când ajungeţi la dentist. Uleiul de cuişoare are un compus numit eugenol, ce anesteziază şi omoară bacteriile. Pentru a-l aplica, înmuiaţi o bucăţică de vată sau un beţişor de urechi în ulei şi daţi pe dintele cu probleme şi pe gingie. Repetaţi de patru-cinci ori pe zi!

Infecţii urinare
Beţi suc de afine sau de coacăze imediat cum simţiţi primele simptome ale unei infecţii urinare (cistită). Ambele fructe conţin ingredienţi ce împiedică bacteriile dăunătoare să se lipească de pereţii tractului urinar. Consumaţi zilnic patru pahare mari de suc natural de afine sau coacăze până când infecţia dispare. Dacă nu găsiţi produsul, puteţi lua câte 2,5 mg de capsule de afine de două ori pe zi, în timpul meselor. Trebuie să mergeţi la medic dacă simptomele persistă şi după două-trei zile de tratament naturist sau se agravează.

Uscăciune vaginală
Un dezechilibru hormonal poate fi cauza uscăciunii vaginale. Vitamina E solubilă, combinată cu Cimicifuga racemosa, o plantă de pe continentul nord-american pe care o puteţi găsi şi în magazinele de produse naturiste din România, reface umiditatea vaginului şi accelerează procesul de reechilibrare hormonală. Amestecaţi conţinutul a cinci capsule de vitamina E cu câteva picături de extract de Cimicifuga racemosa. Aplicaţi această loţiune în vagin în fiecare seară, până când nu mai simţiţi uscăciunea. Cimicifuga racemosa are în compoziţie fitoestrogeni.

Vene varicoase
Dacă vă ţineţi picioarele ridicate şi aplicaţi comprese cu infuzie de salvie, umflarea venelor varicoase se va minimiza. Bogată în compuşi antiinflamatori, planta reduce umflăturile, îngustând pereţii venelor deformate. Pentru compresă se pun şase linguri cu salvie uscată la jumătate de litru de apă clocotită. Dublaţi cantităţile dacă aveţi nevoie pentru ambele picioare. Infuzia se lasă acoperită timp de o jumătate de oră, după care se strecoară. Înmuiaţi un prosop în acest ceai, apoi aplicaţi-l pe picioare. E preferabil să vă puneţi compresele stând la orizontală, cu picioarele sub o pernă, astfel încât să fie mai sus de nivelul inimii.

Negi
Deşi pentru unii poate părea cam ciudat, se pare că un simplu masaj poate rezolva problema negilor. Masaţi-i cu degetele în fiecare seară timp de un minut. Frecând zona, stimulaţi circulaţia sângelui şi acţiunea sistemului imunitar de a lupta cu virusul ce provoacă neplăcutele apariţii. Executând această operaţiune în fiecare zi vă ajutaţi sistemul imunitar să distrugă negii din interior.

Infecţiile fungice şi micotice
Puteţi calma mâncărimile provocate de o infecţie micotică vaginală cu un supozitor din acid boric. Deşi numele său vă poate duce cu gândul la ceva foarte dur, trebuie să ştiţi că acesta nu face decât să acţioneze ca un antiseptic blând. De asemenea, are calităţi antivirale şi antifungice. Aplicaţi în fiecare seară, înainte de culcare, un supozitor cu acid boric. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni. Dacă nu găsiţi la magazinele de produse naturiste supozitoare sau capsule cu acid boric, puteţi ruga o farmacistă să vi le prepare în laborator.

Balonare
Mestecaţi anason, mărar sau seminţe de fenicul atunci când vă simţiţi balonaţi. Compuşii acestor plante au calitatea de a relaxa musculatura sistemului digestiv, ceea ce ajută la trecerea gazelor „captive”. De asemenea, acestea împrospătează respiraţia.


Urcior la ochi
Compresele cu apă călduţă pe care medicii le recomandă pentru vindecarea urciorului pot fi mult mai eficiente cu infuzie de iarbă de silur (Euphrasia officinalis), pe care englezii o denumesc „iarba ochilor luminoşi”. Puneţi o linguriţă de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită. Acoperiţi, lăsaţi zece minute şi strecuraţi. Înmuiaţi câte o bucată de tifon sau pansament în această infuzie şi aplicaţi câte 15 minute de două-trei ori pe zi.