Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Gulia este un aliment anticancerigen datorită substanţelor (compuşi arsenici) conţinute în tulpina sa, fiind totodată o excelentă sursă de vitamina C, B6, minerale şi fosfor. Planta conţine puţine calorii (100 de grame are doar 27), fiind indicată în curele de slăbire. Mai este recomandată în controlul diabetului, deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge, dar şi în infecţiile virale, bronşite sau tuse.

Luptă împotriva cancerului de plămâni
Compuşii arsenici specifici guliei favorizează protejarea celulelor cu un risc foarte ridicat de cancerizare. Aceştia reduc riscul de apariţie a guşei tiroidiene, provocată de o secreţie excesivă de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Planta are un efect tonic şi asupra metabolismului rinichiului. Un consum regulat de legume din familia crucifere - din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau ridichea - contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer precum cel de rinichi şi cel pulmonar.

Sporeşte fertilitatea
Gulia conţine vitamina rară E-4, practic un compus derivat al vitaminei E, ce penetrează extrem de rapid membranele celulelor nervoase hipotalamice ce sunt implicate direct în sexualitate. Astfel, este influenţată selecţia spermatozoizilor de către ovul. Acest lucru este posibil consumând cât mai multe astfel de plante, mai ales dimineaţa, pe stomacul gol. Se serveşte salată rasă pe răzătoare, în cantităţi de 150-200 de grame, amestecată cu varză crudă (sau chiar murată), sărată şi acrită cu lămâie. Este bună şi fiertura cu zahăr sau lapte servită în loc de ceai. Este bine de ştiut faptul că o ceaşcă de cafea creşte absorbţia principiilor din gulie şi din varză.

Ciorba protejează rinichii

Aceste mâncăruri sunt extrem de bune pentru rinichi. Ele se îndulcesc foarte uşor sau se acresc după gust. Gulia se pune alături de celelalte legume, dar într-o cantitate mai mare. Adaosul de ou la astfel de ciorbe este obligatoriu. Consumată mai ales crudă, planta luptă cu înverşunare împotriva cancerului de rinichi.