Main menu

header

de Liliana Simidon

Aş începe prin a spune că menopauza este o stare fiziologică normală, ce are, ca primă consecinţă, încetarea ciclului menstrual. Vârsta sa medie de instalare este de 51 de ani, dar fiecare persoană este unică în felul ei, aşadar putem spune că, în 90% din cazuri, survine între 45 şi 55 de ani. Există multe plante care au o acţiune asemănătoare cu cea a hormonilor feminini, ele putând constitui astfel un tratament de substituire.

Talpa-gâştii opreşte transpiraţia abundentă
Salvia poate fi folosită sub formă de infuzie: se pun două linguriţe la o cană, se lasă 20 de minute la infuzat şi se bea cu înghiţituri foarte mici de câte trei-patru ori pe zi. Dacă doriţi, există şi capsule cu aceeaşi plantă sau ulei cu care puteţi face un masaj ce vă poate relaxa.
Soia se utilizează în mâncare (chiftele, sarmale sau ardei umpluţi). Conţine proteine de origine vegetală în proporţie de 48%-52%, fitoestrogeni şi înlocuieşte cu succes carnea. Se mai folosesc germenii, laptele, brânza, capsulele şi uleiul de soia.
Alte specii de plante utilizate în asemenea situaţii sunt lintea, inişorul, varza de Bruxelles, talpa-gâştii, florile pasiunii.

Ceaiul de salcie ameliorează durerile
Ştim că, la unele persoane aflate în această perioadă, există serioase probleme cu somnul. Puteţi bea ceai de talpa-gâştii, păducel, lavandă - fie separat, fie combinat. Seara, înainte de ora de culcare, consumaţi o infuzie din aceste plante: se pun două linguriţe la o cană şi se bea cu înghiţituri foarte mici. Pe cât posibil, încercaţi să vă destindeţi şi să nu vă mai gândiţi la problemele din ziua următoare!
Sunt situaţii în care nu se poate instala somnul datorită durerilor articulare şi, pentru ameliorare, ceaiul de coajă de salcie face minuni, dar este şi antireumatic. Creţuşca poate avea acţiune antiinflamatorie.

Tratamente

Soia Isoflavones
Ajută în mod special în cazul transpiraţiei exagerate, al bufeurilor, congestionărilor, în cazul stărilor de agititaţie continuă, al tulburărilor de menopauză şi insomniilor. Administrare: Se poate folosi de la 35 de ani până la 55 de ani.

Ashoka Herba
Este util ca tonic uterin, fiind binevenit în cazul ciclului menstrual neregulat, menoragiilor, dismenoreelor, hemoragiilor şi chisturilor ovariene. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sindrom premenstrual
Este indicat în dismenoree, în cazul unui ciclu menstrual foarte abundent, putându-l regla. Creează un echilibru între producţia de estrogeni şi progesteron, are acţiune antiiflamatoare, antialgică şi antispastică. Mod de administrare: una-două capsule de trei ori pe zi. Durata unei cure este de şase luni.

Tulburări de menopauză
Este indicat în cazul bufeurilor, stărilor de nervozitate, insomniilor, având o acţiune calmantă, tonică, acţionând şi asupra circulaţiei sangvine. Administrare: trei-patru căni pe zi timp de opt săptămâni.