Main menu

header

de Ana Trifan

Produsele naturale sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente în rezolvarea problemelor delicate ale trupului decât cele scumpe din comerţ. Aşadar, urmează o serie de trucuri pentru a vă proteja portofelul şi corpul.

Diaree
Poate părea ciudat, dar, pentru a scăpa de diaree, aveţi nevoie de mai multe bacterii în organism. Bineînţeles, vorbim despre cele bune. Problema poate proveni dintr-un dezechilibru între organismele bune şi cele rele. Luând suplimente probiotice puteţi corecta această problemă. Căutaţi un produs care să conţină cel puţin opt astfel de ingrediente, dintre care să nu lipsească Lactobacillus acidophilus şi Bifidobacter. Prima este o bacterie bună pe care o găsiţi în iaurtul natural. Aceasta rezistă până la zece zile în organism şi neutralizează o serie de agenţi patogeni, printre care micrococii, clostridii, colibacilii şi fungi. Bifidobacter are un rol foarte important în digestia şi în stimularea sistemului imunitar. Diareea ar trebui să dispară în cel mult două zile. Dacă observaţi că problema persistă, va trebui să consultaţi un medic.

Ameţeli uşoare
Un condiment întâlnit în mai toate bucătăriile vă poate ajuta să scăpaţi de o ameţeală uşoară sau să îndepărtaţi mahmureala de după o petrecere. Puneţi un praf de piper cayenne într-un pahar cu apă caldă şi beţi dintr-o înghiţitură. Temperatura lichidului şi „focul” din piper vor face organismul să pompeze mai mult oxigen spre creier, ceea ce vă va „limpezi” capul. Dacă ameţelile persistă, va trebui să mergeţi la un medic, pentru a afla dacă nu au o cauză mai serioasă.

Dureri de ureche
Calmaţi durerea şi presiunea cauzată de o infecţie a urechii cu un amestec de ulei de lumânărică şi usturoi. Acesta are capacitatea de calmare şi de a lupta cu bacteriile. Turnaţi produsul într-o sticluţă şi încălziţi-l înainte de culcare. Nu-l puneţi pe foc, e îndeajuns să-l ţineţi câteva minute sub braţ. Aplecaţi-vă capul şi pompaţi cinci-şapte picături în urechea bolnavă, apoi introduceţi pentru câteva minute o bucăţică de vată, pentru a împiedica lichidul să iasă. După puţin timp vă veţi simţi mult mai bine.

Ochi uscaţi
În cazul în care aveţi ochii uscaţi, trebuie să vă stoarceţi câteva lacrimi. Nu, nu vă punem să plângeţi fără motiv. Este îndeajuns să aplicaţi ceva cald şi moale pe ochi. Scufundaţi în apă călduţă un prosopel sau o bucată mai groasă de tifon, apoi stoarceţi. Întindeţi-vă pe pat şi aplicaţi prosopul. Staţi aşa cel puţin un sfert de oră. Repetaţi de două-trei ori pe zi sau oricând simţiţi nevoia.

Ochi „injectaţi”
Pentru a vă limpezi ochii obosiţi, trataţi-vă cu ceai de muşeţel în comprese, de cel puţin două ori pe zi. Lichidul se infiltrează printre gene, calmând ţesuturile şi reducând inflamaţia capilarelor. Compresa se face cu o infuzie preparată dintr-o lingură cu flori uscate sau două pliculeţe la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi 20 de minute, strecuraţi şi aşteptaţi să se răcească. Înmuiaţi un prosopel în infuzie, apoi stoarceţi-l. Întindeţi-vă pe pat, închideţi ochii şi puneţi-l pe ochi. Staţi cu ei închişi timp de 15-20 de minute.

Febră
Dacă aveţi o febră uşoară (până la 38ºC), înfăşuraţi-vă într-o pătură şi beţi o cană cu ceai de coada-şoricelului. Se prepară din două pliculeţe sau două linguriţe cu plantă uscată, lăsate timp de un sfert de oră într-o cană cu apă clocotită. Reîncălziţi dacă este nevoie şi beţi cu înghiţituri mici. Temperatura poate creşte sau scădea cu un grad, pentru că veţi începe să transpiraţi. Dacă termometrul arată puţin peste 38º, atunci consumaţi lichidul fără a vă mai înfăşura în pătură. Luaţi-vă temperatura din jumătate în jumătate de oră şi consumaţi ceaiul până observaţi o ameliorare. Coada-şoricelului nu se utilizează în caz de febră la bebeluşi sau la femei însărcinate.

Oboseală
Cel mai bun remediu atunci când sunteţi obosit este să dormiţi. Însă, dacă aveţi nevoie de un energizant rapid, alegeţi yerba mate (se găseşte în magazinele cu produse naturiste). Planta este foarte des folosită în America de Sud, dar şi în unele ţări arabe. Băutura numită „mate” este tradiţională în Argentina, Uruguay sau Paraguay. Ea conţine cafeină, dar într-o cantitate mai mică decât cafeaua. De asemenea, are teobromină, un alt ingredient energizant. Puneţi un pliculeţ cu plantă într-o cană cu apă clocotită şi lăsaţi-o aşa zece minute. Strecuraţi, apoi beţi. Ceaiul acesta are un gust delicios. Puteţi consuma ca atare sau puteţi adăuga zahăr şi/sau lapte după gust. (va urma)

Piele deshidratată

Uleiul de seminţe de struguri poate fi găsit la magazinele cu produse naturiste sau pe rafturile din supermarketuri. El reprezintă cel mai bun remediu când vine vorba despre pielea uscată. Acesta este absorbit de piele mai repede decât orice cremă hidratantă. Dacă simţiţi tenul foarte uscat şi aspru, optaţi pentru o mască preparată din ulei de ricin şi un fruct de avocado pasat. Aplicaţi pe zonele nehidratate de cel puţin două ori pe zi.